Student Energy Race: verwarming of trui?

De winter komt er weer aan. Dit betekent dat de verwarming in de meeste studentenhuizen aan gaat. Maar niet in het studentenhuis van Shaja Friedman in Nijmegen. Hij en zijn elf huisgenoten doen dit jaar mee aan de Student Energy Race. De komende vier maanden doen zij er alles aan om zoveel mogelijk energie te besparen. In totaal doen er 23 studentenhuizen mee aan de wedstrijd.

Student Energy Race

De Student Energy Race is een energiebesparingsrace tussen verschillende studentenhuizen in heel Nederland. De deelnemende studenten komen uit Amsterdam, Nijmegen, Deventer, Wageningen, Delft en Utrecht. Er doen huizen van Idealis, DUWO, de SSH en Key mee aan de wedstrijd. Verschillende studentenhuizen strijden tegen elkaar om de meeste energie te kunnen besparen. De race is er om te zorgen dat studenten bewust omgaan met energie en gaan letten op hun energiegebruik. De bedoeling is dat ze dit tijdens hun studententijd leren, maar later ook energiezuinig blijven leven.

Dit jaar is de zesde editie van de Student Energy Race. Vorig jaar gingen 150 studenten in acht studentensteden de strijd met elkaar aan. Dit jaar doen er 23 studentenhuizen mee  uit zes steden met in totaal 189 studenten.

Zoveel mogelijk besparen

Deelnemende studentenhuizen worden gekoppeld aan energiemeters. De meters zijn weer gekoppeld aan een app en een website. De deelnemers kunnen dus hun eigen energiegedrag en het energiegedrag van hun tegenstanders bekijken. Voordat de race begon kregen de deelnemers een workshop en een coach aangewezen die ze kan helpen om meer energie te besparen. Ook kregen de studentenhuizen een pakket met spaarlampen en stekkers met een energiemeter.

Shaja en zijn huisgenoten geven verschillende tips mee om met weinig moeite veel energie te besparen. Bijvoorbeeld door korter te douchen, dat kan door een timer aan te zetten, lampen met bewegingssensoren te laten installeren, stekkers uit het stopcontact halen als je het apparaat niet gebruikt en de verwarming niet aanzetten. Ook heeft het Nijmeegse studentenhuis een aantal ingrijpendere dingen veranderd. Ze hebben hun droger weggedaan en een waterbesparende douchekop en kraan laten installeren.

In veel huizen wordt onnodig veel stroom verbruikt. Bijvoorbeeld door apparaten aan te laten staan terwijl je ze niet gebruikt. Dit heet sluipstroom. Het uiteindelijke doel van de Student Energy Race is om deelnemers en omstanders bewuster te laten worden van duurzaam energiegebruik.

Student Energy Race voorgaande jaren

De winnaars van vorig jaar bespaarden binnen vijf maanden 255 euro per persoon. Het winnende studentenhuis van vorig jaar staat in Deventer. Ze bespaarden 57% ten opzichte van voorgaande jaren. De studenten besparen dus geld en tegelijk betekenen ze iets voor het milieu. Er werd gemiddeld 21% aan energie en gas bespaard door alle deelnemers.

 

Bronnen: Duwo

Studentenergyrace.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.