Student Anne: “12 euro per maand is niet veel, 5000 euro in totaal wel”

De omstreden verhoging van de rente op studieleningen gaat niet meer door. Minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het wetsvoorstel om de rente op studieleningen te verhogen teruggetrokken. Er bleek te weinig steun te zijn op haar plan vanuit de Eerste Kamer

Van Engelshoven wilde de studierente baseren op de 10-jaarsrente van de kapitaalmarkt, in plaats van de 5-jaarsrente van de kapitaalmarkt. De 10-jaarsrente is meestal hoger dan de 5-jaarsrente. Minister van Engelshoven blijft wel vasthouden aan het leenstelsel. Studenten moeten hierdoor geld lenen om te kunnen studeren.

 ‘’Het hoger onderwijs in gevaar’’

De oppositiepartijen waren tegen het voorstel van Van Engelshoven. Verschillende partijen waren bang dat de toegankelijkheid voor het hoger onderwijs in gevaar zou komen.

Minister van Engelshoven zegt er over in een interview: “De studenten hebben knap actie gevoerd. Ze hebben een goed gehoor gevonden bij veel Eerste Kamerleden.” Maar volgens Van Engelshoven is dit ‘zeer zeker niet’ het einde van het leenstelsel. “Het leenstelsel levert een hoop geld op dat we kunnen investeren in de kwaliteit van het onderwijs. Structureel 620 miljoen euro. Daar hechten studenten ook aan. Ik heb heel veel redenen om dit stelsel te blijven verdedigen.”

Door het plan van minister van Engelshoven zouden studenten met een gemiddelde studielening van 21.000 euro in totaal 5000 euro meer terug moeten betalen. Bij de maximale afbetalingsregeling van 35 jaar betekent dit 12 euro per maand meer.

Anne is student op de CHE en zegt: ”Ik vind het fijn dat de renteverhoging van de baan is.” Studenten moeten al geld lenen. 12 euro per maand klinkt misschien niet veel, maar 5000 euro in totaal is weer een ander verhaal.

Protesten en petities

Afgelopen week hebben verschillende studentenorganisaties en verenigingen geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. Met onder andere een petitie uitten ze hun kritiek. Verschillende studenten laten weten dat ze blij zijn dat de renteverhoging niet door gaat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.