Strengere regels voor het internet

Het internet wordt voortaan strenger gereguleerd. De binnenlandcommissie van het Europees Parlement heeft gestemd voor strengere regels voor content met extremistische inhoud. Groot-Brittannië en Australië hebben vergelijkbare wetten opgesteld om gewelddadige content te verbieden.

De voorgestelde wetgeving van het Europees Parlement verplicht socialmediabedrijven om terroristische video’s en foto’s binnen een uur van het internet te verwijderen. Als dat niet gebeurt kunnen de bedrijven hoge boetes verwachten. De wet werd maandag behandeld in het Europees Parlement.

Aanslag in Christchurch

Jelle van Buuren is terrorisme-expert en denkt dat een dergelijke wetgeving nodig is. “Tot nu toe is het beeld dat platforms niet alles op alles zetten. Ik denk dat Christchurch een kantelpunt is geweest, zo’n situatie wordt dan aangegrepen door overheden om iets te doen.’’ Na de aanslag op een moskee in Christchurch kwam er veel kritiek op Facebook. De aanslagpleger had zijn daden in een livestream op Facebook gezet. Facebook verdedigt zichzelf door te zeggen dat de video binnen een uur was verwijderd. De livestream werd later nog meerdere malen door gebruikers gepost, maar dit is ook verwijderd. Op andere plekken van het internet was de livestream nog wel langere tijd zichtbaar en makkelijk terug te vinden. Met een nieuwe wetgeving moet dit zien te worden voorkomen.

Internetpolitie

Vorig jaar trad in Duitsland een wet in werking die Facebook verplichtte om wetsovertredende content binnen 24 uur te verwijderen. Ook Groot-Brittannië wil nu dat er strengere regels komen voor grote bedrijven als Facebook, Instagram en Google. In Australië is er al een wet ingevoerd die bedrijven boetes laat betalen als ze gewelddadige video’s en foto’s niet binnen een uur verwijderen. In uitzonderlijke gevallen worden er zelfs leidinggevenden aangeklaagd.

In Iran wordt Instagram geblokkeerd voor de veiligheid

In China is er al een langere tijd sprake van strenge regels rondom social media. Er zijn in China zwarte lijsten met woorden die worden weg gefilterd. In China zijn er ook geen Amerikaanse platforms met een belangrijke rol. Dat komt doordat er in 2016 een wet is aangenomen die het mogelijk maakt om bedrijven die zonder toestemming informatie verspreiden te straffen.

In Iran wordt Instagram geblokkeerd. Volgens de overheid is dat beter voor de nationale veiligheid. Ook heeft Iran een ‘internetpolitie’ die langs komt als er iets verdachts gebeurt.

Deze oplossing lost het probleem niet op

Een andere kant is dat de angst om fouten te maken alleen maar groter wordt bij bedrijven. Er is een kans dat techbedrijven dingen gaan verwijderen voor de zekerheid. Toch is het ook goed dat deze regelgeving er komt, want de verwachtingen van de techbedrijven wordt verhoogd. Justine Pardoen, van bureau Jeugd en Gezin, zegt: “Kinderen zien werkelijk van alles. Ze krijgen vaak op jonge leeftijd al een telefoon en daar wordt dan het nodige doorgestuurd.’’ Als er minder aanstootgevend materiaal op het internet staat, kan dit worden voorkomen.

Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom snapt dat overheden bezorgd zijn om de content die wordt verspreid op sociale platforms. Maar hij zegt dat deze oplossing het uiteindelijke probleem niet verhelpen. Als iets viral gaat, is het bovendien erg moeilijk om dat nog stop te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.