Shit is de nieuwe moderne kunst! Say what?!

TUSSEN KUNST EN NIETS

In deze rubriek onderzoekt Savannah of een tentoonstelling die nu te zien is een bezoekje  waard is. Is het kunst, of is het niets?

Vorm – Fellows – Attitude
Boijmans van Beuningen museum, Rotterdam
Vanaf 19 mei

Mega grote drollen vullen vanaf morgen de expositiezalen van het Boijmans van Beuningen museum. De drollen zijn echt, maar dan ook echt mega groot. Ze zijn maar liefst tot vier meter hoog en tot twintig meter lang en wegen honderden kilo’s! De drollen behoren tot het kunstenaarscollectief Gelatin, die bekend staan om het creëren van sensationele situaties waarin mensen een interactie met elkaar aangaan.

Absurde kunst

De kunstwerken van Gelatin zijn absurd, uitdagend en zijn humoristisch. Wellicht ken je hem al van verschillende kunstwerken die veel stof hebben doen opwaaien. Denk hierbij aan een groot knalroze speelgoedkonijn van vijftig meter lang, die geplaatst werd in de Italiaanse bergen. Maar bijvoorbeeld ook een sculptuur gemaakt van bevroren urine in Moskou en een roeivijver met bootjes op een dak in Londen. En nu zijn kunstwerken van dit bizarre kunstenaarscollectief vanaf morgen te zien in Rotterdam in hun eerste solotentoonstelling in Nederland.

Kind voelen

In de sculpturententoonstelling ‘Vorm – Fellows – Attitude’ worden bezoekers uitgenodigd om hun volwassen identiteit achter zich te laten en zich weer even kind te voelen. Je kunt dit doen door je te verkleden in pakken. Naaktemensenpakken, waarin je jezelf niet echt on fleek toont. Maar wat doen die drollen dan in het museum? En wat heeft dat met kinderen te maken? Het collectief wil met die drollen duidelijk maken dat een drol het eerste sculptuur is van een kind, die daar trots op is.  Tegelijkertijd hebben we allemaal op dezelfde manier te maken met drollen en doet het al jaren dienst als bijvoorbeeld mest.

De kunst van Gelatin is moeilijk te categoriseren, want Gelatin werkt op de grens van schilderkunst, popmuziek, sculptuur, architectuur, sport, performance, mode, evenementen en spontane conversaties. En daarom vind ik het echt een must-see! Wie dacht dat kunst saai is, zal na het zien van deze tentoonstelling hierop terugkomen en die woorden terugtrekken. Gelatin laat zien dat kunst overal zit en gebruikt van alles als zijn ‘schilderdoek’. Het collectief is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende kunstenaars van dit moment. Het is een vrolijk event waarin je je weer even kind voelt en de meest bizarre dingen tegenkomt die je behoorlijk ongemakkelijk kunnen laten voelen.

Oh ja, en als je gaat, don’t worry, de drollen stinken niet ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.