Scholen verwachten gewoon studenten ondanks staking

Aankomende dinsdag 28 mei gaat het openbaar vervoer weerstaken voor een beter pensioen. Er zijn een aantal hogescholen en universiteiten die de lessen en tentamens gewoon door laten gaan. De Landelijke studentenvakbond (LSVb) vindt dit ‘echt absurd’.

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) zegt dat er dinsdag haast niets gaat rijden. Een woordvoerder zegt dat er over het algemeen overal wordt meegedaan, ook het streekvervoer doet mee. “De ervaring leert ook dat naar mate de stakingsdag dichterbij komt, steeds meer vervoerders alsnog aanhaken.”

Tentamens en lessen gaan gewoon door

Verschillende scholen hebben gemeld dat de tentamens en lessen gewoon doorgaan. Onder andere de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook de Hogeschool Zuyd, de Universiteit Leiden en de Universiteit in Tilburg laten de tentamens doorgaan. Op de Radboud Universiteit gaan de lessen en tentamens ook door, schrijft de Gelderlander. Als oplossing is de hashtag #radboudride aangemaakt. Studenten en werknemers kunnen op deze manier een lift regelen of aanbieden.

De Hogeschool Utrecht zegt dat de staking ruim van tevoren is aangekondigd, dus ze verwachten dat studenten genoeg tijd hebben gehad om vervangend vervoer te regelen. Dit viel slecht bij de LSVb, want niet iedereen heeft de mogelijkheid om met de auto of met een taxi naar school te komen. Nu heeft de Hogeschool Utrecht alsnog besloten de aanwezigheidsplicht te laten vallen.

“Anticiperen op de stakingen”

De CHE raadt aan om te anticiperen op de stakingen en het nieuws te volgen. “Studenten zijn zelf verantwoordelijk om op tijd te zijn voor de toetsen. Maak je gebruik van het openbaar vervoer, dan raden we je aan de mogelijkheden tijdig te bekijken en te anticiperen op de stakingen.” De lessen gaan gewoon door.

Er zijn ook scholen die de tentamens wel verplaatsen. Het Windesheim en de Haagse Hogeschool hebben de belangrijkste tentamens verzet. De LSVb zegt: “Op het hbo zijn veel lessen verplicht. Als je er meer dan één mist, haal je het vak niet. Soms kun je er al een keer niet bij zijn door ziekte of andere onvoorziene zaken. Scholen moeten er rekening mee houden dat studenten dinsdag niet kunnen komen.”

De pensioenleeftijd moet worden bevroren op 66 jaar

De staking van aankomende dinsdag gaat om betere pensioenen. De pensioenen moeten volgens de FNV worden bevroren op 66 jaar. Nu loopt de pensioenleeftijd geleidelijk op tot 67 jaar en drie maanden in 2024.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil “afstand nemen van acties die mensen en ondernemingen duperen”. De werkgevers zijn het er over eens dat de pensioenleeftijd op dit moment te snel stijgt en dat mensen met fysiek zware beroepen eerder moeten kunnen stoppen met hun werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.