Sander van Deventer (24): Van accountmanager tot journalist

De zon schijnt buiten en dus verschijnt Sander van Deventer (24) in een korte spijkerbroek. De Zeeuwse krullenbol is altijd in voor een praatje. Hij heeft het helemaal naar zijn zin op de CHE en dat is precies wat hij ook uit straalt. In de tijd dat ik hem interview begroet hij zeker vijf  bekenden enthousiast die langslopen. 

Sander zit in het tweede jaar van de opleiding journalistiek en heeft zijn plekje gevonden. Het heeft wel even geduurd voordat hij precies wist wat hij wilde. Hij heeft een behoorlijke route afgelegd om te zijn waar hij nu is. Vrienden kennen zijn ‘life quote’ en de bijbehorende hashtag #SVDontour. En die tour begint ongeveer 6 jaar geleden.

Na drie jaar havo gedaan te hebben, deed hij zijn vmbo examen in het 4e jaar. “Toen ik klaar was mocht ik een eindelijk een opleiding gaan kiezen. Ik heb het eigenlijk een beetje andersom gedaan. Ik heb eerst een school gekozen, toen gekeken welke opleidingen er waren en als laatst heb ik gekeken naar welke opleidingen ik sowieso niet wilde doen. Uiteindelijk bleef er eigenlijk maar één opleiding over: junior accountmanager.” Sander heeft de opleiding in 3 jaar afgerond. “Ik had het er erg naar mijn zin en ik heb veel geleerd, maar ik had alsnog geen idee wat ik wilde doen.”

Ik vroeg mij af wat ik met mijn geloof moest

De tijd op het Hoornbeeck college zorgde ook voor een bepaalde onrust.  “Op het mbo werd ik ondergedompeld in de gereformeerde cultuur, dat was nieuw voor mij. Ik ging naar de kerk en geloofde, maar het was meer een gewoonte geworden. In de jaren op het Hoornbeeck vroeg ik me steeds meer af wat ik met mijn geloof moest doen. Ik wist er heel weinig van en dat voelde niet oké.” Tot hij een bekende tegenkwam. “Hij hoorde mijn verhaal aan en zei: ‘Als ik jou zo hoor dan denk ik dat je de Evangelische Hogeschool (EH) eens  moet proberen! Ga eens kijken of het wat voor je is!’ Zo gezegd, zo gedaan.”

Sander ging actief open dagen bezoeken en kijken of de EH iets voor hem was. “Het voelde meteen goed toen ik daar binnen kwam. Ik liep uit de school en ik dacht: ik weet niet hoe ik het ga betalen, maar dit ga ik halen!” En dus woonde Sander een jaar in Amersfoort, doordeweeks van maandag tot vrijdag. “Bij de EH hebben ze 3 pijlers gedurende een leerjaar. Ze focussen op beroeps/studiekeus, persoonlijke ontwikkeling en geloofstoerusting. Je gaat helemaal terug naar waar het begint; je geboorte. Door helemaal terug te gaan kun je dingen verklaren en kun je erachter komen wie je bent, wat je wil en welke plaats je gaat innemen. Dat was heel leerzaam. EH heeft ook geholpen om te leren wat christenzijn inhoudt.”

Het is goed om even stil te zijn bij wie je bent

Na de EH had Sander nog niet scherp wat hij dan wel wilde. Hij ging een jaar op de markt werken, in zijn geliefde stad Goes. “Ik kwam in de sleur van het werkleven en dat beviel me steeds minder. Ik werkte gewoon, maar veel meer dan dat werd het niet. Verstand op 0, korte nachten en lange werkdagen. Op vrije dagen lag ik voor pampus in bed.” Toen merkte hij op dat steeds meer mensen hem in de goeie richting duwden. “Ik kreeg een aantal keer te horen dat ik een goeie radio stem heb. Deze complimenten gecombineerd met mijn ambities, stuurde me naar de opleiding journalistiek. Daar zie ik Gods leiding in.” Spijt? “Nee, totaal niet, het zou voor veel mensen goed zijn om even stil te staan bij wie je bent, anders blijf je te gemakkelijk in de sleur van het altijd maar druk zijn.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.