Reizen na je studie? Redenen om te gaan

Het hbo bereidt je voor op de tijd hierna. De tijd van oriënteren, solliciteren en het serieuze werk: een baan. Maar wat nou als je twijfelt aan je kwaliteiten, ervaring, kennis en keuzes? Dán hoor je bij het merendeel van de hbo-studenten. Want wat er na je opleiding gaat gebeuren is vaag, onvoorspelbaar en soms zelfs akelig eng. In deze rubriek gaan we daarop in en vertellen we je meer over de ins en outs van jouw toekomst.

Ze is 19 jaar, zit in haar tweede jaar van de studie journalistiek en weet heel goed wat ze hierna wil: reizen. Misschien herken je je hier wel in, maar vraag je je af of dat wel de slimste keuze is. Volgens Hanneleen wel.

“Reizen is niet altijd mijn plan geweest. Ik ben er ook nog helemaal niet zo lang achter dat ik er zo ontzettend van hou.” Toen Hanneleen afgelopen zomervakantie met haar vriend op Kreta was, kreeg ze het te pakken. “Er was een enorme kloof waar we heel graag heen wilden. Maar hij was goed verstopt, zelfs de locals wisten niet waar we hem vinden konden. Na een dag zoeken hadden we hem. Het was fantastisch. Er was geen pad en niemand te zien. Er was niets. Alleen natuur. De verhalen die je dan gaat uitwisselen zijn bijzonder. Pas om half 12 ’s nachts bereikten we een dorpje en om 2 uur zaten we aan de lasagne. Dat zijn van die dagen, die vergeet je gewoon niet meer.”

Fuck it, ik ga

Als het aan Hanneleen lag, was ze morgen al vertrokken op wereldreis. “Fuck it, denk ik soms, ik ga er gewoon nu al vandoor. Maar dan realiseer ik me dat dat zonde is van het werk dat ik in mijn studie gestoken heb. Plus, als je eenmaal gestopt bent, is de weg terug naar een opleiding vaak niet zo verleidelijk meer.”

Maar ook als de studie straks voorbij is, lijkt reizen niet volgens iedereen een slimme optie. Ook Hanneleen realiseert zich dat. “Ik ben een carrière-tijger. Ik word gelukkig van mijn opleiding en weet dat ik voldoening haal uit de dingen waar ik goed in ben.” Binnenkort mag ze op gesprek komen bij Jinek om daar eventueel stage te lopen. “Als dat eenmaal doorgaat zou ik daar daarna natuurlijk super graag aan doorbouwen. Dan is op reis gaan misschien niet de beste optie.”

Nieuwe plekken zien, daar word ik gelukkig van.

Er is altijd een reden om niet te gaan

Toch blijft ze vastberaden. “Er is altijd wel een reden om niet op reis te gaan. Nu is het studie, straks is het werk, dan is het gezin en daarna koop je graag een huisje. Maar ik weet dat reizen is wat ik wil. Nieuwe plekken zien, daar word ik gelukkig van.”

Hanneleen heeft een tip voor iedereen die wel wil reizen na het hbo, maar bang is dat andere dingen belangrijker zijn. “Vertrouw erop dat je kunt oppakken wat je hebt achtergelaten. Kijk naar wat je echt gelukkig maakt en doe dat. Je bent maar één keer op deze aarde. Natuurlijk is een carrière opbouwen belangrijk en moet je zorgen voor inkomen. Maar zorg er ook voor dat je later niet terug hoeft te kijken met de gedachte ‘had ik nou toch die vacature maar even aan de kant geschoven, en gekozen voor die onvergetelijke reis’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.