Referenda, gelijkheid en digitaal stemmen

Welkom in het rariteitenkabinet. Na links, rechts en christelijk is het nu tijd voor de vreemde eenden in de bijt. De randpartijen. Tijd voor de verkiezingsprogramma’s van GeenPeil, VNL, Artikel1, DENK, de Piratenpartij en Forum voor Democratie en 50Plus.

Slechts een paar partijen zijn makkelijk in te delen op het politieke spectrum. VNL, GeenPeil en Forum voor Democratie kunnen we voegen op rechts, Artikel1 staat op links, maar voor de Piratenpartij, de Niet-Stemmers en de Vrijzinnige Partij is moeilijk een plek te vinden. Laten we daarom maar beginnen met rechts. VNL, bijvoorbeeld. De partij is ontstaan als een afsplitsing van de VVD met als boegbeeld Jan Roos, voorman van het Oekraïne-referendum. Juist ja, die van GeenStijl. Omdat VNL (VoorNederland) een afsplitsing is van de VVD, zijn veel standpunten ook terug te voeren tot de rechts-liberale leest. Dat vertaalt zich in punten als een enkel btw-tarief van 15%, lagere accijnzen voor brandstof, alcohol en tabak en het afschaffen van de erfbelasting. Ook thema’s als veiligheid en immigratie lijken één op één gekopieerd te zijn uit het VVD-programma, al zijn ze over immigratie een tandje heftiger. Zo willen ze een puntenpaspoort invoeren. Verder zijn ze op het gebied van defensie vrij duidelijk; er moet vijf miljard extra naar ons leger waarmee meer materieel wordt gekocht en zelfs een vliegdekschip wordt aangeschaft. Maar wat dan de meerwaarde is van VNL ten opzichte van de VVD? De partij positioneert zich vooral als alternatief voor teleurgestelde VVD-stemmers die een strenger immigratiebeleid verlangen en Europa terug willen brengen tot alleen een economische samenwerking.

Levende stemkastjes

Je hoorde ze net al voorbij komen; de mannen van GeenPeil. Jan Roos van VNL, Thierry Baudet van Forum voor Democratie én Jan Dijkgraaf van GeenPeil hebben namelijk een interessante voorgeschiedenis. De drie mannen waren de kartrekkers van het Oekraïne-referendum en vechten elkaar nu alledrie de tent uit met een eigen politiek partij. En allemaal met een compleet andere invalshoek. Vooral die van Jan Dijkgraaf is bijzonder. GeenPeil heeft namelijk helemaal geen standpunten. Ze pleiten voor één ding; een herziening van de volksvertegenwoordiging. Mocht GeenPeil een zetel behalen, dan worden de standpunten van de kamerleden gevormd door een directe lijn met de kiezers via digitale stemmingen. De kamerleden worden dus een soort levende stemkastjes, zoals Jan Dijkgraaf het graag uitlegt. Wat hun invloed gaat zijn, is moeilijk te zeggen. Maar wat helemaal moeilijk is, is de manier waarop de leden van GeenPeil gaan stemmen. Want hoe ga je een systeem opzetten waarbij de achterban directe invloed uit kan oefenen op de kamerleden. Digitaal stemmen is gevoelig, dat hebben we nu wel gezien na alle debacles in the States en met het elektronische stemmen in Nederland. Daar komt nog bij dat er twijfels zijn over de grondwettelijkheid van dat systeem. Kamerleden laten stemmen volgens de uitkomst van een internetpolletje is namelijk stemmen met last, en da mag nie!

Forum voor Democratie

Liggend op zijn vleugel maakte de nieuwe wonderboy op rechts zijn entree. Thierry Baudet is de derde musketier van het Oekraïne-referendum die met een eigen partij Den Haag probeert binnen te komen. Speerpunt van de partij: kartel bestrijding. Baudet doelt daarmee op `het ‘partijkartel’ in de Tweede Kamer en het ‘omroepkartel’ bij de Publieke Omroep. Ze doelen daarmee op tienduizenden ‘kartelleden’ die ronddraaien in het bestuurlijke baantjescarrousel. Zakkenvullers die alleen voor eigenbelang werken, zo je wilt. Het probleem zou volgens FvD bestreden moeten worden door open sollicitaties voor publieke functies. Verder zet de partij ook zwaar in op digitaal stemmen in de Tweede Kamer en de zogenaamde e-democratie, een soort online platform waar Nederlanders kunnen stemmen, petities kunnen tekenen en zich kunnen kandideren voor publieke functies. Alleen komt hier weer de kwetsbaarheid van de digitale infrastructuur naar boven, want een kwaadwillende hacker die het systeem een beetje helpt, valt in de digitale wereld vrijwel niet te traceren.

Wat staatsinrichting betreft heeft FvD nog wat meer plannen. Burgemeesters moeten voortaan door het volk gekozen worden, net als de Minister-President, bindende referenda worden ingevoerd en er moet worden gestemd over de euro en de open grenzen. Een stem voor FvD is dus bovenal een stem voor een nieuwe staatsinrichting.

Art1kel

Na de drie partijen op rechts, komen we nu bij een partij die we met zekerheid op links kunnen zetten; Artikel1 (of Art-één-kel) van Sylvana Simons. Na haar vertrek bij DENK richtte Sylvana een nieuwe partij op die zich op één belangrijk thema baseert; het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van de grondwet. Alle standpunten van de partij vloeien dan ook voort uit dit beginsel. Het gaat om gelijkwaardige zorg, onderwijs, recht en ga zo maar door. Je zou de partij dan ook eigenlijk kunnen omschrijven als een one-issue-partij, al doe je ze daar een klein beetje mee te kort. Ze gaan in hun programma ook daadwerkelijk in op detais en voorstellen. Een bloemlezing; herinvoering van de basisbeurs, het bestrijden van de loonkloof tussen man en vrouw en het invoeren van Keti Koti als nationale feestdag.

DENK

En dan de partij waaraan we de oprichting van Art1kel kunnen danken; DENK. Net als VNL is deze partij tot stand gekomen na een splitsing met een bestaande partij. In dit geval de PvdA. In de basis lijken de standpunten redelijk overeen te komen met die van de partij van Sylvana Simons. Ook DENK streeft naar een inclusievere samenleving, minder discriminatie en meer gelijkheid. Alleen komt het niet echt overeen met de praktijk, want Kuzu en Özturk zetten zich vooral in voor hun overwegend Turkse achterban. Het leverde al enkele relletjes op in de Tweede Kamer tussen Kuzu en andere lijsttrekkers over zijn vermeende loyaliteit aan Erdogan en Turkije. Het is dus lastig de plannen van de partij goed te omschrijven, aangezien ze op papier en in de praktijk zulke verschillende paden bewandelen. Maar toch enkele standpunten van DENK; de term ‘integratie’ moet vervangen worden voor ‘wederzijdse acceptatie’, er moet een racismeregister in het leven worden geroepen, er moet een diversiteitsquotum worden ingevoerd en bijzonder onderwijs (waaronder ook christelijk onderwijs valt) moet beschermd worden.

Piratenpartij

En dan een écht vreemde eend in de bijt; de Piratenpartij. Jarenlang spelen ze al in de marge van het politieke spel, maar haalde nooit een zetel. Al gaan ze er prat op dat de IJslandse tak met maar liefst tien zetels de derde partij is van het land. Met lijsttrekker en oud Playboy-playmate Ancilla van de Leest lijkt de partij weer een beetje eenheid uit te stralen. Al wil Van de Leest niet graag herinnerd worden aan haar Playboy-verleden. Kernpunten van het partijprogramma zijn het verdedigen van de privacy-rechten en ze pleiten onder andere voor een Ministerie van Digitale Infrastructuur en een legertje van hacknerds bij het Ministerie van Defensie. Vrijheid van informatie is voor de Piratenpartij een groot goed en dus moeten copyright-wetten herzien worden en moet de content van de publieke omroepen voor iedereen te gebruiken zijn. Verder wil de partij onder andere dat het gebruik van drugs niet meer strafbaar is, al is niet duidelijk of er een onderscheid wordt gemaakt tussen soft- en harddrugs.

50Plus

En tot slot het programma van 50Plus. De partij – eh, wacht. Nee, doe maar gewoon niet. Je hoeft ten slotte niet voor je oma te stemmen.


Door Job Boonstra

Foto
Model: Bram
Make up: Maybelline
Director: Tjerk
Edit: Annabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.