Praeses zijn in je tussenjaar

Emily Brandsen (20) had het heel erg naar haar zin op de opleiding bedrijfskunde. Ze wist al heel lang dat ze geïnteresseerd was in bedrijfsprocessen, cijfers en organisaties. Toch besloot ze om in haar derde jaar een jaar te stoppen met haar opleiding. Ze wordt Praeses van C.S.V. Ichthus Ede.

Na de middelbare school is Emily 16 jaar als ze slaagt voor de havo. De keuze voor bedrijfskunde was ook niet heel lastig. Inmiddels hoeft ze alleen nog haar vierde jaar af te maken voor haar bachelor. “Je kunt je voor een jaartje gewoon uitschrijven. Ik heb nu drie jaar gehad en ik hoef eigenlijk alleen nog maar af te studeren,” begint ze haar verhaal. “Maar ik stel het een jaartje uit. Ik ben nog maar 20 en ik wilde wat bijverdienen.” Dat zijn niet de enige redenen. “En ik besloot om een jaar in het bestuur van de studentenvereniging Ichthus te gaan.”

“Ik kwam bij Ichthus in het tweede jaar van mijn studie. Mijn tweelingzus en ik wilde allebei op een andere vereniging gaan. Mijn zusje ging op CSFR, dus ik snuffelde rond om te kijken met welke vereniging ik een klik had. Ichthus kwam op school promoten en toen sloot ik me aan.”

Thuis bij Ichtus

Emily is eerst een paar jaar lid geweest van de vereniging. “Ik voel me op mijn gemak bij Ichthus. Er heerst een fijne sfeer en ik kan lekker mezelf zijn. De vereniging is ook niet te groot. We zijn in totaal met ongeveer 90 man.” Haar ontgroening heeft ze ergens diep weg gestopt. “Ik weet niet zo veel meer van mijn ontgroening.” Even is het stil. “Ja ik weet nog dat we als Minion verkleed waren en ik kan me nog nachten herinneren waarin we Ichthus liedjes zongen, op bierkratten.” De ontgroening is voor Emily een goede herinnering. “De ontgroening zorgt voor een proces waarin je je verbindt aan de leden van je district en je jaarlaag.”

In het derde jaar van haar studie vertrok Emily naar Canada, om een minor te volgen. “Ik volgde  business vakken en environmental studies. Toen ik in Canada was kreeg ik een bestuursenquête van de studentenvereniging. Je kunt dan jezelf aangeven als nieuw bestuurslid, maar je kunt ook andere leden aanraden als bestuurslid. Ik zat daar en ik dacht: zal ik dat doen?” Toch was er iets wat haar tegenhield. “Ik wilde geen studievertraging.” Uiteindelijk heeft Emily zich opgegeven. “Het leek me gewoon een mooie leerschool.” En met resultaat. “Ik was zenuwachtig, ja. Ik moest op sollicitatiegesprek komen maar ik wist niet zo goed wat ik kon verwachten. Praeses zijn leek me vet.”

Als praeses loop je overal achteraan, of eigenlijk vooraan

Een tussenjaar nemen en daarin je taak als praeses serieus nemen, Emily is er een voorbeeld van. “Mijn ouders vonden het bijzonder dat ik net voor mijn afstuderen nog een tussenjaar ging doen, maar ik was standvastig. Ze zien nu ook hoe intens het is om praeses te zijn en hoe veel ik er van leer.” Als praeses loop je overal achteraan. “Of eigenlijk vooraan. Je regelt van alles, je let op je verenigingsleden, je bereidt alle vergaderingen voor. Je maakt met je bestuur een beleid, je zorgt dat alles op orde is.” Emily gaat er van uit dat haar toekomstig werkgever dit jaar als toevoeging ziet. “Tegenwoordig kijken ze meer naar nevenactiviteiten.” Emily besteed haar tussenjaar niet alleen maar aan de studentenvereniging. “Mijn functie als preases kost me ongeveer 5 dagdelen. Ik werk twee dagen per week bij Diskoffer, een start-up bedrijf.” Emily’s tussenjaar heeft veel voordelen.”‘Ik heb totaal geen spijt van mijn tussenjaar. In mijn tussenjaar heb ik ook de tijd gekregen om over mijn toekomst na te denken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.