Over het klimaatbeleid: ”We moeten nu wel een beetje doorpakken”

Op 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Statenleden die op 20 maart worden verkozen, kiezen de nieuwe Eerste Kamer. Er is een verkiezingsdebat geweest waar verschillende belangrijke onderwerpen ter sprake kwamen, zoals immigratie, de Europese Unie, veiligheid en ook het klimaat.

Klimaatbeleid moet eerlijk zijn

Het klimaat is een veelbesproken onderwerp. De lijsttrekkers van VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA vinden dat bedrijven meer moeten betalen om de klimaatmaatregelen te realiseren. Alle lijsttrekkers vinden dat de rekening eerlijk moet worden verdeeld onder bedrijven. Alleen Forum voor Democratie is het hier niet mee eens.

Volgens Jesse Klaver van GroenLinks staan bij de komende verkiezingen het klimaat centraal. GroenLinks had afgelopen zaterdag hun verkiezingscongres in de IJsselhallen in Zwolle. ‘’Mijn boodschap vandaag is hard en helder: klimaatbeleid moet eerlijk zijn. Grote bedrijven moeten belasting gaan betalen voor de uitstoot van CO2. Een wet die dat gaat regelen, die komt er zeker.’’ aldus Klaver.

Paul Rosenmöller van GroenLinks is blij dat er nu eindelijk actie wordt ondernomen wat betreft het klimaat. Alleen gaat het volgens hem nog niet snel genoeg: ‘’We moeten nu wel een beetje doorpakken.’’ Volgens Rosenmöller is het belangrijk om duidelijk te maken dat het grootste deel van de kosten naar het bedrijfsleven gaat. Annemarie Jorritsma van VVD vindt dat ze iedereen moeten meekrijgen, anders gebeurt er alsnog niks.

CO2-heffing voor grote vervuilers

PvdA en GroenLinks vinden allebei dat een CO2-heffing voor grote bedrijven een goede oplossing is. Dit is echter niet opgenomen in het Klimaatakkoord. Henk Otten van Forum voor Democratie vindt dat een CO2-heffing voor grote bedrijven absoluut niet de oplossing is. Door de kosten bij het bedrijfsleven neer te leggen lijkt er een oplossing, maar deze kosten komen uiteindelijk weer bij de burgers terecht, denkt Otten. De bedrijven gaan deze kosten doorberekenen in hun prijzen. De kosten bij bedrijven leggen is dus slechts een tijdelijke oplossing, want de kans is ook groot dat bedrijven vertrekken uit Nederland als de kosten te hoog worden. En dan staan de mensen die daar werken op straat.

Forum voor Democratie vindt de drastische klimaatmaatregelen sowieso onzin. De plannen kosten te veel en hebben uiteindelijk te weinig invloed op het klimaat.

Klimaatmars in Den Haag

Het klimaat en klimaatverandering zijn de laatste tijd erg vaak in het nieuws. De groep ‘Youth for climate’ heeft op 7 februari een klimaatmars georganiseerd waar meer dan 10.000 scholieren onder schooltijd heen zijn gegaan. Een paar jongeren van ‘Youth for climate’ hebben een gesprek met premier Rutte en minister Wiebes gehad. Na dit gesprek hebben de jongeren laten weten dat ze nog niet tevreden zijn. Ze hebben laten weten een nieuwe klimaatmars te organiseren die op 14 maart gaat plaatsvinden op het Malieveld in Den Haag.

Rutte zegt het er mee eens te zijn dat het kabinet tot nu toe te weinig heeft gedaan om de klimaatdoelen te halen. Ook zegt Rutte dat Nederland al heel veel wil doen aan klimaatverandering, in vergelijking met andere Europese landen. Eind maart gaan Rutte en ‘Youth for climate’ weer in gesprek met elkaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.