Over 10.000 dakloze jongeren: ‘Het is tijd voor actie’

Er zijn naar schatting momenteel 10.000 jongeren tussen de 18 en 27 jaar dakloos in Nederland. Dat is een derde van alle daklozen. De regering wil deze jongeren de komende jaren onderdak gaan bieden.

“In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven of noodgedwongen steeds op wisselende plekken verblijven”, zegt Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid.

Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren

Vaak komen dakloze jongeren uit probleemgezinnen en hebben ze te maken met jeugdzorg. Ze kunnen niet meer bij hun familie of vrienden terecht en komen op straat. Er is een actieprogramma gelanceerd voor deze dak- en thuisloze jongeren. Daar in staan dingen over preventie, zorg, opleiding, werk en schuldhulpverlening. Blokhuis zegt: “Daar zijn we intensief over in gesprek met gemeenten, ministeries en hulpverleners. Want al onze jongeren verdienen dat.”

Het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren moet zorgen voor een zelfstandig bestaan en een eigen thuis voor jongeren die nu dakloos zijn. Er moeten ook geen nieuwe dakloze jongeren bij komen. “We moeten op tijd signaleren, de behoefte van individuele jongeren centraal stellen en goed samenwerken met alle betrokken instanties op alle niveaus.”

Het actieprogramma wordt gecoördineerd in samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid, Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Sociale Zaken en Justitie. Al deze partijen zullen de komende jaren samenwerken om te voorkomen dat er meer jongeren op straat belanden. De maatregelen zullen de komende tijd in het hele land worden geïntroduceerd.

Hulp binnen de gemeente

In een aantal ‘pilotgemeenten’ gaat het actieprogramma direct van start in de dagelijkse praktijk. Voor het eind van 2021 gaan deze gemeenten ervoor zorgen dat dakloze jongeren de hulp krijgen die ze nodig hebben. De rest van het land moet komende jaren volgen in de maatregelen die staan in het programma. Een van de plannen uit het actieprogramma is dat alle dakloze jongeren in hun gemeente één persoon krijgen als aanspreekpunt. Deze persoon kan hen ondersteunen in bijvoorbeeld het zoeken naar een betaalbare woning, een baan of opleiding, zorg, ondersteuning of hen helpen met schuldhulpverlening. Driekwart van de dakloze jongeren heeft schulden.

Gemeenten moeten ook afspraken maken met woningcorporaties over woonruimten voor jongeren die moeilijk aan een woning kunnen komen. Minister Blokhuis gaat zich inzetten als blijkt dat er problemen zijn met het krijgen van een briefadres, want een adres is noodzakelijk voor het krijgen van een uitkering. Een uitkering voor een dakloze is gelijk aan een bijstandsuitkering. Dit is 240 euro per maand als je onder de 21 jaar oud bent, maar het bedrag kan per situatie verschillen. Veel dakloze jongeren komen niet rond van hun uitkering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.