Ontgroening, kopschoppers, veel bier en christen!?

Studentenverenigingen staan landelijk niet heel goed bekend. Door incidenten bij de het Groningse Vindicat en het Utrechtse Veritas zijn ontgroeningen een beladen onderwerp geworden. Hoe zit dat eigenlijk met onze eigen NSEde? Afgelopen weekend lieten tientallen sjaars zich vrijwillig op hun plek zetten om bij de vereniging te mogen horen. Ad Rem Online voelde de ontgroeningscommissie aan de tand.

“We mogen niet in detail treden over de echte activiteiten van de ontgroening” zegt Tim Matthijs van Faassen, lid van de ontgroeningscommissie. “De beleving moet echt zijn. Als nieuwe leden al weten wat hun te wachten staat tijdens de ontgroening, dan maken ze de ontgroening anders mee dan wanneer het allemaal nieuw is. Het verrassingseffect maakt het juist speciaal.”

Maar waar zijn al die vernederingen en militaire discipline nou echt voor nodig? Volgens Tim Matthijs is het doel vooral dat de sjaars kennis maken met de vereniging. “Een ontgroening is geslaagd wanneer de nieuwe leden weten wat wel en niet hoort binnen de vereniging, haar geschiedenis kennen en klaar gestoomd zijn voor het studentenleven. Ook is een ontgroening geslaagd wanneer geen ongelukken gebeurd zijn.”

“Het gaat bij ons niet om stoere verhalen over veel bier kunnen drinken of kopschoppen.”

Want ongelukken en ontgroeningen zijn geen ongewone combinatie. De problemen bij de grote studentenverenigingen hadden ook invloed op het beleid van NSEde. “Zo is de commissie met een aantal bestuursleden rond de tafel gaan zitten na het ‘kopschoppers-incident’ van Vindicat en hebben we ons afgevraagd wat bij ons past.” Toch zijn studentenverenigingen als Vindicat en Veritas niet met NSEde te vergelijken volgens Tim Matthijs. “Niet in grootte, maar ook niet in overtuiging. Zo staat bij ons Christus kennen en Hem bekend maken voorop. Het gaat bij ons niet om stoere verhalen over veel bier kunnen drinken of kopschoppen. Ook tijdens de ontgroening laten we de nieuwe leden in hun waarde en staat onze christelijke identiteit voorop. ”

“Het is nu fysiek wat meer, maar mentaal wat minder.”

Vanuit de vereniging wordt er streng op toegezien dat het niet te gek wordt. Er hebben zich dan ook nog nooit problemen tijdens een ontgroening voorgedaan. “Tijdens de ontgroening is het bestuur altijd aanwezig en hebben we ook kringmomenten ingepland waarop de christelijke kant van NSEde ook tijdens de ontgroening aanwezig is.” Volgens Tim Matthijs zijn de ontgroeningen niet veel veranderd ten opzichte van andere jaren. “We willen een beeld geven dat past bij de vereniging. We proberen de nieuwe leden niet teveel te vernederen. Het is nu fysiek wat meer, maar mentaal wat minder. In hoeverre sluit mensen vernederen aan bij Christus kennen en Hem bekend maken?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.