Nieuws uit de ‘anderhalvemetersamenleving’

Deze week zat weer bomvol met nieuws over het coronavirus. In dit artikel vind je alles wat je als student deze week moet weten hierover.

Geen festivals en concerten door corona

Door de coronacrisis zijn een heleboel leuke dingen tijdelijk niet meer mogelijk. Vakanties en feestjes zijn afgelast, maar ook festivals en concerten tot zeker 1 juni gaan niet meer door. Evenementenorganisaties, theaters en concertzalen vragen je om niet je geld terug te vragen voor je betaalde ticket. Niemand heeft er natuurlijk op gerekend dat iedereen zijn geld terug wil in een keer. Het terugbetalen is haast niet te doen voor organisatoren. Ook is het geld hard nodig als buffer om na de coronacrisis weer nieuwe evenementen te organiseren.

In veel gevallen kun je je ticket bewaren voor als het evenement later plaatsvindt of kun je het geld bewaren als tegoed. Volgens de wet zou je wel geld terug kunnen krijgen. Maar er is nu een probleem, omdat iedereen tegelijkertijd zijn geld terug wil. Daarom is er ook de optie om een waardebon te krijgen die je kan inwisselen op een later moment.

Een app tegen corona

De overheid en allerlei betrokken mensen denken hard na om het coronavirus zo goed mogelijk binnen de perken te houden. Er is namelijk nog een hoop te doen voordat we weer terug kunnen naar ons normale leven.

Er is een app in ontwikkeling die de verspreiding van het coronavirus moet tegengaan. De app zou moeten bijhouden met wie besmette mensen in contact zijn geweest. Sommige landen gebruiken soortgelijke apps al. Onder meer in Singapore, Zuid-Korea en Duitsland zijn er testen aan de gang.

Afgelopen persconferentie vertelde minister de Jonge dat Nederland ook bezig is met een vergelijkbare app. Hoe deze gaat functioneren is nog niet volledig duidelijk. Wanneer de app klaar zou moeten zijn, is ook nog niet bekend.

Om de app te laten werken moet wel minstens 60 procent van de Nederlanders de app downloaden. Er zitten zowel voor- als nadelen aan een app zoals deze. Het is voordelig dat je weet wanneer je met een besmet persoon in aanraking bent geweest, maar aan de andere kant vrezen mensen voor hun privacy.

De anderhalvemetersamenleving

De komende tijd zullen we nog op minstens 1,5 meter afstand van elkaar door het leven gaan. Premier Rutte noemt dit ‘het nieuwe normaal’. De 1,5 meter blijft voorlopig dus de norm. Op 21 april wordt besloten of de maatregelen verlengd zullen worden. De maatregelen gelden nu tot in ieder geval 28 april.

Het is volgens Rutte belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden, ook met Pasen. Als mensen zich niet aan de maatregelen blijven houden kan er een nieuwe piek komen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.