Wordt Streetlab dé nieuwe hotspot van de CHE?

De creatieve gang van de opleidingen journalistiek en communicatie is sinds kort verrijkt met een nieuw lokaal. De radiostudio, het TV-lokaal en talloze IMacs voor videomontage gaan nu gepaard met een lokaal waar digitale middelen juist verboden zijn. Het lokaal ‘Streetlab’ moet een vaardigheden-gevoel gaan creëren zonder computers en mobiele telefoons.

Wat is Streetlab?

Toen dit lokaal een nieuwe invulling mocht krijgen is er een team van docenten bij elkaar gekomen om te gaan brainstormen over het doel van dit lokaal. Docente Caroline Boeren is onderdeel van dit team. ‘’We wilden eigenlijk altijd al een lokaal maken waar we meer ruimte hebben om studenten te helpen om hun creativiteit naar boven te halen.’’ Dat dit lokaal geen digitale middelen bevat is niet zonder reden. Volgens Caroline heeft met name een smartphone een negatief effect op het creatieve proces dat in dit lokaal plaats moet gaan vinden. “Het eerste uitgangspunt van dit lokaal is dat het analoog moet zijn. Je mag hier niet met je laptop en telefoon naar binnen. Zo komt je los van sociale media en andere digitale prikkels. Deze prikkels doorbreken namelijk al je creativiteit.’’

“Je mag hier niet met je laptop en telefoon naar binnen”

 

Het doel van het Streetlab in beeld gebracht.

 

Design thinking

Het Streetlab is niet een lokaal dat er willekeurig bij is gekomen. In dezelfde gang zijn diverse andere lokalen die samenhangen met het nieuwe lokaal. Volgens docent Peter van Beek is het Streetlab onderdeel geworden van de cyclus genaamd ‘Design Thinking’. “Je hebt het Medialab, het Spacelab, het Brainlab en nu het Streetlab. Deze reeks maakt design thinking mogelijk. Design thinking houdt in dat je iets bedenkt en dat je het vervolgens gaat testen. Daarna ga je het aanpassen, wederom testen en dit herhaal je net zo lang tot je een goed product hebt.”

Docent Arnaut van der Hauw benadrukt het belang van de praktische kant van het lokaal. “Het Streetlab is erbij gekomen omdat het een vaardigheden-gevoel moet gaan creëren. In het Streetlab ga je oldschool dingen beleven en ervaren. Je pakt een zaag en je gaat het gewoon maken, je pakt een kwast en je gaat het gewoon schilderen. Hiermee worden ideeën tastbaar. Het is op en top vaardigheden oppakken, durven en lef hebben.’’

De wanden die worden behangen en gebruikt voor fotografie. 

 

De toekomst van het lokaal

Het Streetlab is steeds meer vorm aan het krijgen, maar het is nog niet af. Zo komt er nog een witte wand als achtergrond voor het maken van foto’s en de overige muren worden behangen met posters ter inspiratie. Er komen ook een aantal spellen, die volgens Caroline niet mogen missen. “Als je vastloopt moet je soms ook echt even bewegen zodat je brein weer op een andere manier gaat werken. Er komen dus nog allerlei stimulerende spellen en producten die je brein helpen te resetten als je vastloopt.”

De toekomst van het lokaal ziet er volgens Caroline rooskleurig uit. “Het Streetlab biedt nieuwe kansen. Het biedt nieuwe kansen om je college anders in te richten en het biedt kansen tot meer creativiteit. Ik ben dus heel enthousiast over dit lokaal.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.