Niets is wat het lijkt!

TUSSEN KUNST EN NIETS

In deze rubriek onderzoekt Savannah of een tentoonstelling die nu te zien is een bezoekje  waard is. Is het kunst, of is het niets?

Dubbele Bodems – Niets is wat het lijkt 
Belasting & Douane Museum, Rotterdam
Van 26 mei – 28 oktober

Deze week wil ik graag een tentoonstelling van het Belasting & Douane Museum behandelen. In dit museum wordt duidelijk gemaakt hoe het belastingstelsel precies werkt. Ook geeft het museum antwoord op andere vragen rondom belastingthema’s. Je krijgt ook een inkijkje van de douane van vroeger en nu. De Douane is actief in de haven van Rotterdam en ziet toe op het grensverkeer van goederen. Alle handel dat verboden of verborgen is, wordt in beslag genomen. Maar deze verboden handel wordt op verschillende manieren gesmokkeld.

 

Smokkelaar, smokkelwaar

De tentoonstelling ‘Dubbele Bodems – Niets is wat het lijkt’ gaat het over objecten waarin smokkelaars hun smokkelwaar verstoppen of verstopten. Illusionist Jochem Nooyen (bekend van Rundfunk) neemt je mee in een omgeving waarin smokkelobjecten uit verschillende tijden (vroeger en nu) en landen worden laten zien. Alle smokkelobjecten hebben hun eigen verhaal en variëren van voettochten over de grens voor een paar dubbeltjes tot georganiseerde misdaden waar miljoenen in omgaan.

De objecten worden op een bijzondere wijze gepresenteerd. Het lijkt alsof ze zweven en sommigen worden oneindig verdubbeld door spiegels. De smokkelaars zijn bijna meester illusionisten: er wordt ook veel gesmokkeld met dubbele bodems. Zo probeert men de Douane te slim af te zijn. Niets is wat het lijkt dus!

Je krijgt bijvoorbeeld een uitgeholde bijbel te zien, waar tabak in werd gesmokkeld. Of een decoratieve olifant van hout, met een bergruimte voor het smokkelen van verdovende middelen. Of pakjes sigaretten waarin geld is gesmokkeld. Al deze objecten (en nog veel meer) zijn door de Nederlandse Douane in beslag genomen.

En dan rest nu nog de vraag, is het Kunst of is het Niets? De tentoonstelling is een niet per definitie een tentoonstelling waarin echte kunst wordt vertoond (tenzij je de trucs van de smokkelaars als kunst ziet), maar het geeft je wel een heel interessant kijkje in het werk van de Douane en van smokkelaars van nu en door de jaren heen. Je zintuigen worden continue geprikkeld in deze tentoonstelling van list en bedrog en er is heel veel te zien. En extra leuk: je kunt je broertje of zusje ook meenemen, want er is voor kinderen een speciale speurtocht!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.