Nico van der Voet vertelt je waarom toekomststress niet nodig is

Het hbo bereidt je voor op de tijd hierna. De tijd van oriënteren, solliciteren en het serieuze werk: een baan. Maar wat nou als je twijfelt aan je kwaliteiten, ervaring, kennis en keuzes? Dán hoor je bij het merendeel van de hbo-studenten. Want wat er na je opleiding gaat gebeuren is vaag, onvoorspelbaar en soms zelfs akelig eng. In deze rubriek gaan we daarop in en vertellen we je meer over de ins en outs van jouw toekomst.

Nico van der Voet is studentenpastor op de CHE en krijgt regelmatig studenten met stress bij hem aan tafel. Ze zijn bang dat ze hun studie niet halen, een verkeerde keuze maken of dat ze hun lening niet terug kunnen betalen. “Die stress is vaak onterecht.” 

Naast studenten die er met de pet naar gooien, ziet van der Voet ze vaak: studenten die bang zijn voor de toekomst. Bang om het te verknallen, om nu te lenen en dan straks met schulden te zitten en bang om verkeerde keuzes te maken.

Je hebt stress door deze factoren

De oorzaken weet hij moeiteloos op te noemen. “Ouders zijn bezorgder dan hun kinderen. Ze waarschuwen dat hun zoon of dochter bepaalde studies niet moet kiezen omdat ze dan opgeleid zouden worden voor de werkloosheid. Maakt een kind dan toch die keuze, dan zit de angst voor mislukking er bij voorbaat al in.”

Daarnaast zit het volgens van der Voet in onze cultuur. “Je moet tegenwoordig je eigen leven leiden en je eigen geluk vormgeven. Als je kansen niet benut dan ben je een sukkel.” Je hebt dus het gevoel volledig zelf de touwtjes in handen te hebben en dat geeft stress.

Ook de grote hoeveelheid aan keuzes is een oorzaak. “Vroeger was je vader boer, dus werd jij boer. En een meisje maakte zich al helemaal niet druk want de man deed het werk. Nu heb je veel meer mogelijkheden en dat geeft stress.”

Maar ook keuzes voor andere dingen dan studeren spelen een rol. ”Studenten ondernemen van alles en nog wat. Ze beginnen een bedrijfje om portfolio op te bouwen of gaan er een half jaar tussenuit naar Zuid-Amerika. Dat zijn allemaal dingen die je kunnen afleiden van je studie en je toekomst.”

Als laatste ziet van der Voet dat studenten enerzijds tegen een volle baan en verantwoordelijkheden opzien en bang zijn dat ze het niet kunnen. En anderzijds de angst dat ze hun lening niet terug kunnen betalen om die reden. Het gevolg: “Ze gaan extra werken tijdens hun studie om niet of minder te hoeven lenen en doen langer over hun studie om het moment uit te stellen dat ze de echte volwassen wereld in moeten.

“De enigen die pech hadden waren de mensen die trouwden en allebei een hoge lening hadden gehad. Maar zelfs die bleven er vrolijk onder.”

Die stress hoeft niet

Duidelijk kan van der Voet je vertellen: laat die stress los. Natuurlijk moet je er niet met de pet naar gooien, maar je hoeft je ook niet overbezorgd te maken.

“De angst zit hem vooral in de toenemende studieschuld en de kans dat je geen baan vindt. Ik kan je vertellen, in mijn tijd was die schuld veel groter en daar zat niemand mee.” Vertelt hij. “De enigen die pech hadden waren de mensen die trouwden en allebei een hoge lening hadden gehad. Maar zelfs die bleven er vrolijk onder.”

Waarom er dan nu zoveel angst voor die schuld is dat weet hij niet. “Het is iets dat ik werkelijk niet begrijp. Studieschuld is investeren in je toekomst en geen weggegooid geld. Er zijn natuurlijk schrijnende gevallen, maar over het algemeen verdien je het gewoon terug en anders heeft de overheid daar wel weer een oplossing voor.”

Daarnaast kun je volgens van der Voet veel met je hbo-diploma. “Je kunt breed solliciteren. Zoek eerst iets in je eigen beroepsbeeld, maar lukt dat niet, dan kun je altijd nog uitwijken naar andere velden.” Er zijn dus veel meer mogelijkheden dan je soms op het eerste gezicht denkt.

Tip van van der Voet

“Ik zou vooral zeggen: geniet van je studie. Daarna zie je wel wat God of een Facebookadvertentie op je pad brengt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.