Nationale Studenten Enquête: niet piepen, maar invullen?

De kans is groot dat je in je CHE mailbox alweer een uitnodiging hebt gehad om de Nationale Studenten Enquête in te vullen. De kans is ook groot dat je deze mail direct in je prullenbak hebt gedaan, hem genegeerd hebt of op z’n minst diep gezucht hebt toen je de mail zag. Als dat zo is; think twice. Er zitten namelijk best wel wat voordelen aan het invullen van de Nationale Studenten Enquête. En voordelen, daar houden wij studenten wel van.

Wat is de Nationale Studenten Enquête?

Laten we beginnen met wat algemene informatie. De NSE is de grootste enquête onder HBO- en WO-studenten. In de NSE kun je vanaf 16 januari tot en met 12 maart je mening geven over je studie en het onderwijs van jouw school. Het is een vragenlijst waarin je jouw oordeel kan geven over verschillende aspecten: de inhoud van de opleiding, verworven vaardigheden, voorbereiding op de beroepsloopbaan, docenten, informatie, studiefaciliteiten, toetsing en beoordeling, studieroosters, studielast en studiebegeleiding. Gemiddeld doe je zo’n 12 minuten over het invullen van de enquête. De studentenoordelen worden op 18 mei 2017 openbaar gemaakt op Studiekeuze123.nl. Hogescholen gebruiken de uitslag om de kwaliteit van hun studies en onderwijs te verbeteren.

Waarom zou ik de Nationale Studenten Enquête invullen?

Bekijk onderstaand filmpje van Studiekeuze123 over het belang van de NSE.

Ook niet geheel onbelangrijk: je kunt leuke prijzen winnen als je meedoet:

  • 1x een reischeque (t.w.v. € 2.000,- te besteden bij KILROY)
  • 10 x € 400,- voor je kamerhuur, boeken, collegegeld, of….. wat jij wilt!
  • 265 x Bol.com bon (t.w.v. € 20,-).

De CHE is tijdens de vorige enquête goed uit de test gekomen. Een overzicht van de resultaten voor de CHE van 2016 vind je hier. Maar ook de CHE kan en wil het nodige aan haar onderwijs verbeteren. Gebruik de NSE dus om al je klachten, die je normaal gesproken deelt met klasgenoten terwijl je met koffie in je hand naar het lokaal sjokt, te verwerken. Gaten in het rooster? Vakken waar je niks aan hebt? Je kunt het allemaal kwijt in de enquête. Op 29 september 2016 is de CHE door Keuzegids HBO verkozen tot de beste Middelgrote school in Nederland. Deze verkiezing is gebaseerd op de uitkomst van de NSE. Ook help je aankomende studenten bij het maken van hun studiekeuze. Op 123studiekeuze.nl vind je een overzicht van alle opleidingen en de bijhorende studentbeoordelingen.

Wat doet de CHE met de uitslag van de NSE?

Nu willen we natuurlijk weten: wat wordt er door de CHE met de resultaten gedaan? We vroegen het aan Kees Schimmel van Onderwijs en Kwaliteit:

“De CHE vindt het belangrijk dat studenten hun mening kenbaar maken. De uitslag van de NSE koppelen we natuurlijk aan jullie als studenten terug om te laten zien wat jullie zelf van je opleiding vinden. Verder gebruiken we als CHE de resultaten voor het aanscherpen van het onderwijs. De afdeling Onderwijs en Kwaliteit maakt een analyserapport van alle data die uit de NSE komt. Dit rapport wordt ter beschikking gesteld aan de opleidingsdirecteuren en besproken met de kwaliteitsmedewerkers van de verschillende opleidingen. Zij gaan op zoek naar tips en tops: welke aspecten gaan goed en kunnen we dus trots op zijn en welke aspecten zijn nog voor verbetering vatbaar? Met die laatste punten gaan zij binnen hun eigen afdeling aan de slag.

Uit de NSE van 2016 bleek bijvoorbeeld dat studiefaciliteiten fors hoger scoorden dan de jaren daarvoor; dat was toe te schrijven aan de nieuwbouw. Daar zijn we blij mee: kennelijk is dat een investering geweest waarmee jullie studie daadwerkelijk ondersteund wordt. Daarentegen daalde de score voor het studierooster in de NSE 2016. Dat bleek vooral samen te hangen met de informatievoorziening over het rooster en roosterwijzigingen. Daarop heeft het roosterbureau een klantarena met studenten georganiseerd gevolgd door een lean-training. Op basis daarvan is de samenwerking tussen het roosterbureau en de opleidingen geoptimaliseerd. We zijn natuurlijk benieuwd of het effect daarvan al zichtbaar wordt in de uitkomsten van de NSE van 2017. Overigens zijn er binnen de CHE ook mogelijkheden voor studenten om hun feedback direct kenbaar te maken via bijvoorbeeld de blokevaluaties. We hopen natuurlijk dat jullie de NSE allemaal gaan invullen!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.