Naaktfoto’s en miljarden dollars voor Australië

Het kan niemand ontgaan zijn: de bosbranden in Australië. Afgelopen weken werd je instafeed geteisterd door plaatjes van verbrande kangoeroes en dorstige koala’s. Een gebied met een grotere oppervlakte dan Nederland is al verwoest door de vlammenzee.

Miljoenen dollars voor Australië

Leonardo di Caprio doneerde al drie miljoen euro via zijn milieuorganisatie. Hoogstwaarschijnlijk heb jij niet de middelen om drie miljoen neer te tellen voor Australië. Kylie Jenner liet ook van zich horen en doneerde 1 miljoen dollar aan de dieren. Ook Formule1-coureur Lewis Hamilton maakte een flink bedrag over. Dan heb je nog Kaylan Ward, die een naaktfoto stuurt naar iedereen die een tientje overmaakt voor Australië.

De schenking van DiCaprio wordt gebruikt om de ecosystemen te herstellen en de bevolking te helpen. Earth Alliance wil zich ook inzetten voor het evacueren en het redden van dieren. In augustus doneerde de actiegroep nog 4,5 miljoen dollar voor het bestrijden van de bosbranden in de Amazone. De kans dat jij een van deze dingen gaat doen is niet al te groot, maar wat kan je wel doen voor Australië?

Wat kan jij doen voor Australië?

Er zijn veel hulpacties opgezet en talloze manieren om geld te doneren. Het Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend waar geld op kan worden gedoneerd. Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van de branden. Doneren kan door geld te storten, of via Giro 5125 of via hun site.

Het Wereld Natuur Fonds zet zich in voor de koala’s. Wil je iets betekenen voor de koala’s? Doe dat hier.

Steeds droger en warmer

De Australische regering heeft een noodfonds van twee miljard dollar (1,25 miljard euro) beschikbaar gesteld. Die twee miljard is lang niet genoeg om de schade te dekken. De schade wordt waarschijnlijk veel groter en is niet op te lossen met twee miljard dollar.

Deze zomer zijn de branden groter en intenser dan normaal. Het is namelijk steeds droger en warmer in de Australische zomers. Samen met wind zorgt dit er voor dat het vuur zich snel verspreid. Door de enorme droogte kan een klein vonkje al voor een brand zorgen. De branden kunnen niet zomaar worden geblust. Dit heeft er voor gezorgd dat er al 23 mensen zijn omgekomen en minstens een miljard dieren. Enorme gebieden van miljoenen hectares bos zijn verdwenen in de vlammen. Duizenden toeristen en inwoners van het zuidoosten van Australië zijn geëvacueerd.

Op dit moment kan de brandweer eigenlijk weinig meer doen aan de oncontroleerbare branden. De enige oplossing is regen, maar de vraag is of dit er snel aankomt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.