Onenigheid binnen de VS leidt tot muurvaste situatie

Voor de derde keer in zijn presidentschap heeft de Amerikaanse president Donald Trump de federale overheid gesloten. De zogenoemde ‘shutdown’ is gevolg van onenigheid over de staatsbegroting. Het congres en de regering kunnen het daarover niet eens worden. Waar worden zij het precies niet over eens, en wat betekent de shutdown voor de VS?

Zolang er geen akkoord wordt bereikt, blijft de Amerikaanse overheid op slot. Dat houdt in dat de overheid nog maar weinig geld mag uitgeven. Gevolg: honderdduizenden Amerikaanse werknemers moeten met onbetaald verlof.De ‘shutdown’ duurt nu al 25 dagen en zoals het er nu uitziet zit daar voor de komende tijd nog weinig verandering in. Trump wilde in de begroting graag 5,7 miljard dollar beschikbaar hebben om een muur op de zuidgrens met Mexico te bouwen.  Het congres kwam echter met een voorstel waar dit geld niet werd vrijgemaakt, en dus besloot Trump het voorstel af te wijzen. Het gevolg daarvan was dat de federale overheid gesloten werd en dat honderdduizenden ambtenaren tijdelijk naar huis werden gestuurd.

De muur van Trump is al sinds de verkiezingscampagne een van zijn meest omstreden beloftes. Nu de nieuwe begroting vastgesteld moest worden zag hij zijn kans om het project te realiseren. De muur is bedoeld om illegale vluchtelingen vanuit Midden-Amerika die via Mexico de Staten in proberen te komen te stoppen. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zijn er tussen 1986 en 2016 ruim zes miljoen mensen vanuit Mexico naar dde Verenigde Staten gekomen. Mexico is daarmee het land met de meeste immigranten in de VS. Bijna vier keer zoveel als India dat op nummer twee staat. En dat zijn zorgwekkende cijfers voor Trump.

‘Gelukszoekers’ uit Mexico

Daarbij komt nog eens dat het in Mexico erg onrustig is. President Enrique Peña Nieto is in november afgetreden, niet in de laatste plaats vanwege zijn impopulaire status. Onder zijn leiding maakte de Mexicaanse economie de laatste jaren wel een lichte stijging door, maar de welvaart is slecht verdeeld. Bijna de helft van alle Mexicanen leeft onder de armoedegrens terwijl het BBP per inwoner van het land bijna negenduizend Amerikaanse dollar is.

Oorzaak van deze grote inkomensverschillen is corruptie. Volgens veel Mexicanen plunderen politici het land. Tijdens de verkiezingen afgelopen zomer kwamen zeker 120 lokale politici om en Mexicanen vanuit zo’n beetje alle bevolkingslagen vinden dat het tijd is voor verandering. Heel onlogisch is het dus ook niet dat sommigen hun geluk zoeken bij de noorderburen.

Ook andere Midden-Amerikaanse landen zijn slachtoffer van de corrupte Mexicaanse gezagsverhoudingen. Het kleine welvarende deel van Mexico zet namelijk een steeds sneller groeiende export weg. Doordat Mexico goede handelsrelaties heeft met onder andere de Verenigde Staten en China is de concurrentie met omliggende landen nihil. Die landen krijgen nauwelijks voet aan de grond.

Kritiek op de muur

Als je vanuit dit perspectief kijkt zou je kunnen begrijpen dat de Verenigde Staten het liefst zo min mogelijk met deze onrust in het zuiden te maken zouden willen hebben. En dat is precies hoe Trump het ziet: zo min mogelijk last van vluchtelingen die via Mexico in de VS proberen te komen. De oplossing: een muur.

Maar zoals veel Amerikanen nu wel merken is een muur niet de perfecte oplossing. Het kost veel geld en Amerikanen vragen zich af of een muur wel de ideale bestemming is van dat geld. De VS heeft namelijk het grootste begrotingstekort in zes jaar. Daarnaast is het redelijk definitief om je met een muur af te sluiten van de zuidelijke landen.

Trump zal dus nog op heel wat kritiek stuiten als hij dit plan écht wilt laten doorgaan. Met de ‘shutdown’ heeft deze vastberadenheid heel wat schade tot gevolg. Bijna een miljoen Amerikaanse ambtenaren zitten nu al bijna een maand zonder werk. En dat zijn tot nu toe de enige échte slachtoffers. Hoe hij met de onrustige situatie in Mexico omgaat moet hij zelf weten, maar het is eerst tijd om zijn eigen ambtenaren te redden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.