Meerderheid Tweede Kamer wil soepeler kinderpardon

Door de plotselinge draai van het CDA is ineens een meerderheid van de Tweede Kamer voor een verruiming van het kinderpardon. De ChristenUnie, GroenLinks en SP waren al voor een versoepeling van het kinderpardon. De VVD is nog steeds tegen.

Het kinderpardon is een regeling uit 2012. Kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland woonden en eigenlijk het land uit moesten, konden toch blijven. 29 kinderen hebben sinds 2013 succesvol een beroep gedaan op het kinderpardon.

 

Te strenge regels voor het kinderpardon

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor het kinderpardon zijn streng. Het kinderpardon wordt afgewezen als een gezin niet meewerkt aan hun eigen uitzetting of als een asielzoeker niet komt opdagen bij een gesprek met de IND. ‘’Het is een catch 22: als je meewerkt, ga je weg. Als je niet meewerkt, kom je niet in aanmerking voor het kinderpardon en ga je ook weg. Dus dat is een lastige invulling van het beleid.’’ Bijna niemand kan gebruik maken van het kinderpardon op deze manier. Daarom willen CDA en D66 hier verandering in brengen door de regels te versoepelen. ChristenUnie en PvdA steunen het voorstel van CDA en D66. GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en Denk zijn al langer voor het versoepelen van het kinderpardon.

Meerderheid van de Tweede Kamer is voor

Door de draai van het CDA is er nu een meerderheid in de Tweede Kamer voor een versoepeling van het beleid. Mark Harbers (VVD) is staatssecretaris voor asielzaken en wil zich aan het regeerakkoord houden. Er loopt nu een onderzoek naar het verkorten van de verblijfstijd van afgewezen kinderen. Hij wil eerst de uitkomst van dit onderzoek afwachten. ‘’Het is geen geheim dat er binnen de coalitie verschillend over dit onderwerp wordt gedacht. Daarom zijn er afspraken gemaakt over het kinderpardon, zoals vastgelegd in het regeerakkoord. Dat is voor mij leidend’’ zegt Harbers.

Drie van de vier coalitiepartijen is nu voor een versoepeling van het kinderpardon. ‘’We moeten dus snel om de tafel om dit te bespreken. Het zou bizar en heel zuur zijn voor kinderen als ze nu worden uitgezet, terwijl er overleg wordt gevoerd over nieuwe regels en ze onder die nieuwe regels mogelijk zouden mogen blijven.’’ zegt Kamerlid Voordewind.

Door de handtekeningenactie van Tim Hofman heeft dit onderwerp veel publiciteit gekregen. Tim Hofman heeft met zijn actie 250.000 handtekeningen opgehaald voor een versoepeld kinderpardon. Hij wil voorkomen dat kinderen met een migratieachtergrond die al meer dan vijf jaar in Nederland wonen, alsnog zouden worden uitgezet.

Geen snelle aanpassing

Door het aanpassen van de regeling van het kinderpardon gaan er nieuwe schrijnende gevallen. Want: waar trek je de grens? Veel mensen vinden dat je een verblijfsvergunning moet krijgen wanneer je al meer dan vijf jaar in Nederland woont. Maar wat doe je met de mensen die hier vier jaar en tien maanden wonen?

Het lijkt er niet op dat een aanpassing van de regeling snel komt. CDA en D66 wachten eerst op het rapport met het onderzoek voor de redenen van het langdurige verblijf van vreemdelingen. De conclusies komen rond de zomer. Ook Harbers wil nog wachten op de uitkomsten van de onderzoeken. Kinderrechtenorganisatie Defence for Children is blij met het idee voor een versoepelt kinderpardon, maar wijst er ook op dat er een nieuw beleid moet komen om deze schrijnende gevallen te verminderen.

Verschillende mensenrechtenorganisaties pleiten er voor om onmiddellijk het uitzetten van asielkinderen te versoepelen. ChristenUnie eist dat de uitzetting per direct wordt gestopt. Ook D66 wil dat de uitzettingen worden gestopt. Rob Jetten van D66 zegt: ‘’Het lijkt mij onverstandig om gezinnen nu uit te zetten terwijl we over een plan aan het praten zijn.’’

Armeens gezin vandaag uitgezet

Tijdens de gesprekken van vandaag is besloten dat de uitzettingen voorlopig gewoon doorgaan. VVD fractievoorzitter Dijkhoff heeft dat gezegd na het overleg met de coalitiepartijen. “Er zijn altijd discussies over hoe dat uitwerkt in individuele gevallen. Ik zeg niet dat dat niet pijnlijk is, maar het regeerakkoord is verder duidelijk.’’ Een Armeens gezin dat vandaag zou worden uitgezet heeft Nederland verlaten en is op weg naar Armenië.

Volgens Dijkhoff is er geen slechte sfeer gekomen binnen de coalitiepartijen. Nu drie van de vier coalitiepartijen voor een verandering van het beleid is, gaan er nog meerdere gesprekken volgen. Volgens CDA en ChristenUnie is er vandaag goed verlopen en gaan er de komende tijd een debat en meerdere gesprekken volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.