Meer jongeren met geldschulden

Er zijn meer jongeren onder de 24 jaar met geldschulden. Het aantal jongeren met schulden is in de afgelopen vijf jaar met 70% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Schulden Monitor.

De rol van het coronavirus

De coronacrisis zou hier een extra oorzaak van kunnen zijn. Veel jongeren zijn hun baan of bijbaan verloren of hebben tijdelijk veel minder werk. Doordat ze minder werken hebben ze minder inkomsten en blijven de schulden opstapelen.

Hoe komt het dat jongeren vaker geldschulden hebben?

Jongeren bouwen minder vermogen op en hebben meestal een flexibel contract bij hun werkgever en dat maakt ze financieel kwetsbaar. Ook hebben studenten een studieschuld van gemiddeld 13.000 tot 21.000 euro aan het eind van hun studie die ze dan moeten terugbetalen.

Uit onderzoek van Stichting BKR blijkt dat veel mensen vinden dat er bij jongeren meer voorlichting moet komen over schulden en studieschulden. Driekwart van de respondenten denkt dat jongeren na hun studie in de financiƫle problemen komen door het leenstelsel.

Hoge studieschuld zorgt voor meer stress

Volgens het Nibud komen geldschulden bij jongeren ook doordat ze geen behoefte hebben om te sparen en te plannen en dit vergroot de kans op geldproblemen. De invloed van reclame en social media spelen hier in een vrij grote rol.

Uitwonende studenten hebben vaker een schuld. Het hebben van een (studie)schuld levert stress op. Studenten die lenen zijn vaker vermoeid en emotioneel uitgeput en maken zich zorgen over het krijgen van een burn-out. Ze zien vaker af van sociale activiteiten door kosten (ISO). Ook belemmert het jongeren om een toekomst op te bouwen. Het salaris dat wordt verdiend wordt direct gebruikt om schulden af te lossen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.