Longen van ex-rokers herstellen beter dan gedacht

Er is nog hoop voor (ex-)rokers! Uit onderzoek blijkt dat je longen sneller en beter herstellen dan eerst werd gedacht. Britse wetenschappers hebben hier een onderzoek naar gedaan. Zelfs voor mensen die al vijftig jaar roken blijkt er nog hoop te zijn. Lang werd gedacht dat wanneer er eenmaal schade was toegedaan, dit niet meer zou kunnen worden hersteld. Dit blijkt dus net even anders te liggen.

Een deel van de cellen kan zich herstellen

Het menselijk lichaam is in staat om de door tabak beschadigde longcellen binnen relatief korte tijd te vervangen voor gezonde longcellen. Eerder werd al duidelijk dat stoppen met roken de kans op longkanker vermindert. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat een deel van de beschadigde longcellen zich zelfs lijkt te herstellen.

KWF Kankerbestrijding zegt dat 86% van de gevallen van longkanker ontstaat door roken. Dit komt doordat de schadelijke stoffen in de rook celveranderingen veroorzaken. De cellen gaan zich dus anders gedragen.

15.000 pakjes

Een van de onderzoekers zegt dat dit onderzoek bewijst dat het nooit te laat is om te stoppen met roken. ‘’Sommige mensen in ons onderzoek rookten tientallen jaren een pakje per dag, maar hadden enkele jaren na het stoppen talloze cellen die geen schade meer vertoonden.’’ Dit geeft dus hoop aan ex-rokers, want het argument dat de schade niet meer te herstellen valt is dus ontkracht!

Voorheen werd gedacht dat cellen die beschadigd zijn door roken allemaal dezelfde kans hebben om uit te groeien tot een tumor. Dit onderzoek laat zien dat er bij ex-rokers meer gezonde cellen aanwezig zijn. Het lichaam heeft dus het vermogen om een deel van de door sigaretten beschadigde longen te herstellen met nieuwe cellen.

Sommige deelnemers van het onderzoek hebben meer dan 15.000 pakjes sigaretten gerookt in hun leven, maar binnen enkele jaren nadat ze waren gestopt vertoonden veel van de cellen bij hun luchtwegen geen schade meer van de tabak. Stoppen met roken loont dus zeker de moeite!

Sigaretje op het station

Vanaf eind 2020 wordt het verboden om een sigaret te roken op het station. Nu zijn er op stations nog rookzones aangegeven. ProRail gaat deze de komende tijd verwijderen. Ook gaat de NS per 1 april stoppen met het verkopen van tabak in de winkels op stations.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.