Les geven in mei…

Misschien ben je filmpjes tegengekomen van leerkrachten die les geven in mei of voordoen hoe dat gaat. Nou, ik kan het voor je uitleggen in 3 woorden: het is verschrikkelijk. Eerlijk, ik wilde het eerst niet geloven, maar het is echt zo. Leerlingen zijn druk en doen dingen waar je echt van ondersteboven raakt.
Het zijn ook rare dagen. Om de zoveel tijd is er een vrije dag. Denk aan Hemelvaart, Pinksteren en dan nog ergens een studiedag. Leerlingen nemen die dagen om alle goede manieren weer af te leren zodat leerkrachten weer opnieuw kunnen beginnen. Ik sta er telkens verteld van en ik moet dan ook erg streng zijn. Als ik dan streng ben, dan zie je van die schuldige koppies die mij aankijken.
Zo was gisteren een moeilijke dag. ‘s Avonds zouden we een pinksterviering hebben. Nou, leerlingen zijn zenuwachtig ook al zeggen ze dat niet altijd. Dus leerlingen waren druk en gekke dingen aan het zeggen. Ik werk met vinkjes in de klas. Ze kunnen per vak maximaal 5 vinkjes verdienen en dan aan het eind van de dag kijken we hoeveel vinkjes ze hebben verdiend. Ik was even de klas uit met wat leerlingen en ik hoor de anderen in de klas kabaal maken. Ik was het helemaal zat. Ik liep de klas weer in, zette een vinkje op het bord en zei: ‘dit vinkje kunnen jullie niet meer verdienen. Nu maximaal nog 4 vinkjes dit vak.’ Ik zette een kruis door het vinkje en liep weer naar de gang. Ze waren muisstil hun taak aan het doen daarna…
Ook aan het eind van de dag mochten de leerlingen tekenen en kletsen. Dat is prima en ik was zelf ook even iets aan het doen in de klas. En waar ik bij sta, beginnen ze te schreeuwen in de klas. Leerlingen zetten koptelefoons op, terwijl ze zo participeren. En toen moest ik even boos worden, maar daar gaat tijd in zitten en energie. En toen moest ik op school blijven en naar de kerk gaan voor die pinksterviering. Het was een lange dag, maar we hebben het overleefd.
Als je een leerkracht kent of ziet, wees extra lief. Want we moeten nog even, maar hebben niet altijd de energie. Chocola helpt 😉
One reply on “ Les geven in mei… ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.