Komt er een vuurwerkverbod aan?

Een eventueel totaalverbod op vuurwerk is al jarenlang een discussie. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen, maar steeds meer mensen lijken het idee wel te steunen. Zeker het incident in Arnhem, waarbij twee mensen om het leven kwamen afgelopen Oudjaar, heeft veel mensen tot inkeer gebracht.

Wat zijn nu de regels voor vuurwerk?

De regels voor vuurwerk zijn al wel strenger geworden dan eerst. Vuurwerkverkopers moeten nu bijvoorbeeld verplicht veiligheidsbrillen en aansteeklonten meegeven bij de verkoop van vuurwerk. Afgelopen jaarwisseling was het ook de laatste keer dat zwaar vuurwerk mocht worden afgestoken, zoals Chinese rollen en honderdduizendklappers.

Welke groepen willen een vuurwerkverbod?

Er ging afgelopen jaarwisseling weer een hoop mis met vuurwerk. Daardoor zijn steeds meer mensen en groepen voor een vuurwerkverbod. Onder andere de politie, de brandweer, artsen en het Longfonds pleiten voor een totaalverbod.

In het Oogziekenhuis in Rotterdam hadden ze het afgelopen jaar drukker dan normaal met het helpen van vuurwerkslachtoffers. Ook is er voor zeker 15 miljoen euro schade aan woningen, bushokjes en auto’s.

Wat zijn de meningen in de Tweede Kamer?

De politieke partijen zijn nogal verschillend als het gaat over een vuurwerkverbod. Voor het eerst wil een meerderheid van de Tweede Kamer een einde maken aan risicovol vuurwerk tijdens de jaarwisseling. In totaal zijn 76 zetels voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren kondigden een initiatiefwet aan voor een verbod op consumentenvuurwerk. GroenLinks en Partij voor de Dieren vinden ‘de schade te groot en de ongelukken te ernstig’. Volgens D66 en ChristenUnie moet er een verbod komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Deze partijen vinden dat overigens al langer, maar ze wisten de coalitiepartijen (VVD en CDA) niet te overtuigen.

De PvdA wil ook een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar het moet wel te handhaven zijn. Als het niet uitvoerbaar is wil de PvdA ook een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Al in 2017 zei de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen nodig was om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen.

Hoe zou een vuurwerkverbod er uit gaan zien?

Dat is een lastig punt, want sommige mensen vinden dat alleen zwaar knalvuurwerk verboden moet worden. Anderen willen het liefst al het vuurwerk verbannen. Als er een verbod zou komen is dat in ieder geval alleen voor consumenten. Vuurwerkshows zouden dus een optie blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.