Klimaatnieuws

Greta Thunberg, stikstof, stakingen, geen 130 meer op de snelweg rijden en minder veeteelt. Allemaal veelbesproken onderwerpen rondom het klimaat die afgelopen week in het nieuws zijn geweest.

De stikstofuitstoot moet omlaag

De Raad van State heeft besloten dat er geen 130 meer mag worden gereden op de snelweg. De snelheidslimiet moet worden teruggedrongen naar 100 kilometer per uur. De reden hiervan is om de stikstofuitstoot verlagen. Vanaf vandaag is de snelheidslimiet op drie snelwegen rondom de Veluwe verlaagd naar 120 kilometer per uur.

Rondom natuurgebieden moet er minder veeteelt komen, ook om de uitstoot van stikstof te verlagen. Stikstof zit in de mest van dieren en in de uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen. Stikstof is een milieuvervuilend gas. Hierdoor verdwijnen sommige dieren en planten. De stikstofregels zijn in ons land al eerder aangepakt.

De natuur moet weer op een staan, vindt deskundige Johan Remkes van de adviescommissie stikstof. “De natuur moet herstellen en de uitstof van stikstof moet omlaag.” Plannen die er waren voor boerderijstallen en snelwegen kunnen zo niet door gaan. “Boeren moeten duurzamer worden, of stoppen met hun bedrijf.”

De boeren kwamen echter in opspraak. Afgelopen dinsdag verzamelden honderden boeren zich op het Malieveld. De meesten van hen kwam met de tractor. Dit zorgde voor onder andere de drukste ochtendspits ooit. De boeren vinden dat ze vaak negatief in de media komen en ze vinden dat Carola Schouten, minister van landbouw, te veel eisen aan hen stelt.

“De zeespiegel stijgt deze eeuw nog bijna een meter”

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen ijskappen en gletsjers sneller dan eerder werd gedacht. Als die uitstoot niet omlaag gaat, stijgt de zeespiegel deze eeuw nog bijna een meter. En dat is gevaarlijk, want de helft van ons land ligt onder zeeniveau. Bijna 100 wetenschappers hebben meegewerkt aan dit onderzoek. Deze eeuw stijgt de zeespiegel twee keer zo snel dan de eeuw daarvoor.

Internationale klimaatstakingen

Na jaren van daling zijn we in Nederland vorig jaar weer meer vlees gaan eten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. De stijging komt waarschijnlijk doordat we steeds meer restaurants bezoeken en in de warme zomers vaker de barbecue aangooien.

In Nederland was er ook weer een klimaatstaking. In meer dan 150 landen worden de komende tijd stakingen en acties verwacht voor het klimaat. De stakingen zijn op de been gezet door Greta Thunberg. Zij begon vorig jaar met spijbelen voor een beter klimaat, hierdoor ontstonden wereldwijd klimaatstakingen. Global Climate Strike houdt een kaart bij van waar de acties allemaal plaats vinden. Afgelopen vrijdag vond er in Den Haag weer een grote klimaatstaking plaats.

People are suffering, people are dying, entire ecosystems are collapsing. We are in the beginning of a mass extinction. And all you can talk about is money and fairytales about eternal economic growth, how dare you?

Greta Thunberg heeft een toespraak gehouden op de klimaattop in New York. Haar emotionele speech heeft voor veel oproer gezorgd. De bedoeling van de klimaattop was dat alle landen uitleggen hoe ze omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en hoe ze het verder gaan aanpakken. Op de klimaattop waren afgevaardigden van meer dan 60 landen aanwezig.

Wat moet er nu echt gebeuren? De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, wil dat er serieus werk moet worden gemaakt van alle plannen. Na een zomer met bosbranden en hittegolven is het zaak dat de aarde niet nog verder opwarmt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.