Ken jij het het Honours Programma al?

Ben jij op zoek naar meer uitdaging binnen je studie? Weet jij van aanpakken en ben jij niet te beroerd om je handen uit de mouwen te steken? Dan is het creatieve en innovatieve Honours Programma iets voor jou! Maar wat is het honours programma en waarom is dit voor jou als student zo interessant? Harmen Jan en Wolter van het CHE honours programma leggen het je uit!

 

Waarom zijn jullie lid van het honours programma?

 

Harmen Jan: “Toen ik zelf nog een bachelor deed merkte ik dat er nog niet iets was voor studenten die een extra uitdaging zochten. Het leek mij heel erg leuk om een extra uitdaging te hebben, dus vandaar dat ik dat nu als docent ook wil aanbieden aan onze studenten. Mijn rol is het begeleiden van een kleine peer group. Ik heb geen allesbepalende rol als docent, maar communiceer juist heel gelijkwaardig met de studenten over hun wensen over activiteiten die wij als peer group kunnen ondernemen. Zo hebben wij laatst een spelletjesmiddag bij vluchtelingen georganiseerd, zijn wij met onze peer group naar een escaperoom geweest, we hebben gekookt en willen we in de toekomst nog samen gaan sporten. Het staat echt in het teken van community en teambuilding. Het zijn echt activiteiten die vanuit de studenten komen en niet die ik als docent voorschrijf.”

 

 

Wat voor projecten doen jullie bij het Honours Programma?

 

Wolter: “Wij hebben bijvoorbeeld een duurzaam project op het dakterras en zo is er ook een markt waarbij studenten zelf kunnen kiezen welk programma zij kiezen. Studenten mogen vooral zelf hun projecten en programma’s kiezen. Niet alles kan, maar er is wel heel erg veel mogelijk!”

Harmen Jan: “Creativiteit is heel belangrijk en wij willen studenten ook echt meegeven dat ze helemaal out-of-the-box mogen denken en werken. Dus in een brainstorm hebben ze de volledige creatieve vrijheid. Als de studenten maar enthousiast zijn. Het zijn vooral projecten waarbij het gaat om community, initiatief tonen en kijken naar realistisch haalbare doelen.”

 

“Als de studenten maar enthousiast zijn!”

 

Wat voor type studenten zitten er bij het Honours Programma?

 

Harmen Jan: “De studenten die bij het Honours Programma zitten zijn vaak studenten die al veel naast hun studie doen. Het zijn studenten die extra uitdaging zoeken, open en nieuwsgierig zijn en graag andere studenten van opleidingen zouden willen ontmoeten. Het is echt een extra activiteit en een extra uitdaging.”

 

 

Wat zijn de pijlers van het Honours Programma?

 

Wolter: “Out of the box denken, creatieve vrijheid, experimenteren, op andere manieren leren, maatschappelijke relevantie, community building, anderen inspireren. Eigenlijk wil ik dat studenten meer regie nemen over wat ze leren.”

 

Harmen Jan: “Wij willen uitdragen dat studenten vanuit een eigen visie en waarde leren leven. Als mensen zelf leren sturen, dan komen de mooiste dingen naar voren.”

 

“Als mensen zelf leren sturen, dan komen de mooiste dingen naar voren.”

 

Wat is het uitgangspunt van het Honours Programma?

 

Wolter: “Het zijn studenten die iets extra’s willen en ook mensen die op een andere manier willen leren. Bijvoorbeeld door praktisch te ondernemen of iets concreets te maken. Op deze manier spreek je andere leervormen aan die in ons programma heel hoog aan bod komen. Je realiseert je eigen verlangen en hoe je het beste uit je eigen comfortzone stapt en echt dingen gaat doen! Zo word je voorbereid op een multidisciplinaire en productieve toekomst. Het is onze ambitie om studenten te leren bewegen in moeilijke situaties en hun zo op de toekomst voor te bereiden.”

 

“Het is onze ambitie om studenten te leren bewegen in moeilijke situaties en hun zo op de toekomst voor te bereiden.”

 

Harmen Jan: “Ja, studenten moeten echt out-of-the-box denken en goede ideeën uit durven voeren. Ik wil studenten uitdagen inventief te zijn en ze kennis laten maken met verschillende leerstijlen.

 

 

Wie heeft het programma ontworpen?

 

Wolter: “Samen met de docenten hebben wij het programma samengesteld. Wel worden er ervaringen uitgewisseld met andere hogescholen. Ik ben lid van ‘Landelijke HBO Honours Netwerk’ dus ik ben op heel veel hogescholen geweest. Het is een hele leuke groep van een stuk of 20 hogescholen die allemaal een honours programma hebben. Dus we gaan ook bij elkaar op bezoek en doen onderzoek: we kijken naar wat wel werkt en delen ervaringen op een leuke manier. Bijvoorbeeld door een bus tour langs verschillende honours programma’s te doen. We zoeken met elkaar naar de beste weg om het honours programma vorm te geven.”

 

 

In hoeverre komt de christelijke identiteit terug in het Honours Programma?

 

Wolter: “Het komt af en toe aan bod, maar het moet passen binnen het programma. Eigenlijk komen studenten er vaak zelf mee. Zo hebben wij een deelneemster die zelf een project heeft opgestart over evangelisatie. Zij schrijft een blog over evangelisatie en deelt deze met meerdere mensen. Ze doet dit vanuit haar eigen initiatief en blijft gewoon proberen. Dus dat getuigt wel van een dosis lef!”

 

Waarom zouden studenten mee moeten doen met het Honours Programma?

 

Wolter: “Wij streven ernaar om negatieve gedachten om te zetten naar mogelijkheden. Het draait bij ons om het experimenteren, leren en proberen! Je moet denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.”

 

Harmen Jan: “We make the road by walking. Er is niet alleen ruimte en vrijheid om te experimenteren, maar ook ruimte om te falen. En juist van dat falen leer je het meeste. Dus dat is een heel belangrijk iets: het is pas een eerlijk experiment als er ook ruimte is om te falen. Veel dingen in het leven kosten moeite, maar het is verrijkend om multidisciplinair te leren werken en tegen de stroom in te leren zwemmen.”

 

“Leer tegen de stroom in te zwemmen.”

 

Op welke dagen is het honours programma?

 

Elke dinsdag van 16:00 uur tot 20:00 uur. Eerst de individuele activiteiten en daarna de peer groups. De eerste helft is er een keuzeprogramma en de tweede helft ga je iets ondernemen met je peer group. Het zijn drie peer groups en ongeveer vier docenten. Maar de studenten staan centraal en de docenten hebben geen allesbepalende rol.

 

 

Aanmelden?

 

Ben jij nou enthousiast geworden van het honours programma? Dan kun je je aanmelden in de tweede helft van blok twee. Dus aan het einde van blok twee van elk studiejaar kun je je aanmelden. Elk semester is er een programma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.