Journalistiek-student Martijn: de nieuwe Tim Hofman?

Ik heb wel ambities. Grote dromen. Maar als over tien jaar die dromen totaal anders zijn is dat ook oké. Ik wil gewoon doen wat ik leuk vind.

“Ik wist al heel lang dat ik journalistiek wilde gaan studeren. Waarom weet ik eigenlijk niet zo goed, het was een gevoel. Ik ben ook alleen maar naar de open dagen van de CHE geweest. Elke keer dat ik hier was wist ik gewoon dat ik dit moest gaan doen. Natuurlijk denk je de eerste paar maanden af en toe: “Is dit wel de juiste opleiding?”, maar dat was al heel snel weg.”

“In blok drie moesten we een oriëntatiestage lopen bij een journalistiek bedrijf. Ik heb er toen drie of vier mailtjes uitgegooid. Het liefst wilde ik een paar dagen op een radioredactie meelopen, dus ik heb de EO gemaild voor een radioprogramma. Ik kende dat programma verder niet maar ik dacht ‘gewoon proberen’, haha. Ook heb ik Skyhigh TV en NU.nl een mailtje gestuurd. In blok 2 waren we bezig geweest met podcasts en sinds dat blok luisterde ik de NU.nl podcast: ‘Dit wordt het nieuws’, dus ik dacht: ‘Ik ga daar ook een mailtje naar sturen!’.”

“Eerlijk gezegd had ik daar het minste vertrouwen in, want NU.nl is natuurlijk best wel groot. Ik dacht: “Die gaan dat niet doen.” Maar zij waren de enige die reageerden. Dus ik kon een paar dagen bij de podcast meelopen. Daar kon ik een beetje kijken hoe het gaat en ik mocht af en toe een beetje meehelpen. Ik heb ook een middagje meegedraaid op de algemene redactie. Mijn coördinator zei aan het eind van de stage: “Als je deze zomer niks te doen hebt dan kom lekker langs. We kunnen je een stage aanbieden en dan heb je gelijk al wat ervaring opgedaan.”

Ik dacht dat ik het leven had uitgespeeld, ik was zo blij!

“Dus ik heb daar in de zomer zes weken stage gelopen. Daar heb ik in korte tijd echt veel gedaan: een eigen stuk geschreven, naar de rechtbank geweest, met de podcast meegewerkt en heel veel op het nieuws gezeten. Aan het eind van de vakantie had ik nog een gesprek met mijn begeleider en de coördinator. Daar kwam uit dat ze wel heel tevreden waren en dat ze me een baan wilden aanbieden. Toen dacht ik wel even dat ik het leven had uitgespeeld hoor, ik was zo blij!”

“Nu werk ik twee tot drie dagen per week op de regio redactie. Daar krijg ik de ruimte om fouten te maken en om te leren. Op zaterdag ben ik de enige op die redactie en gaat al het nieuws via mij, dat is best wel een verantwoordelijkheid.”

Carrière start

“NU.nl draait natuurlijk om harde journalistiek en ik weet niet helemaal of dat precies is wat ik wil gaan doen. Ik weet dat ik het wel goed kan en het is gewoon een hele mooi mooie start van een carrière. Het staat lekker op mijn CV. Uiteindelijk zou ik wel creatievere producties willen gaan maken bij radio of televisie.”

“De journalistiek is gewoon iets waar ik hard voor wil blijven werken en waar ik wil bouwen aan mijn carrière. Journalistiek gezien heb ik nog andere ambities. Ik heb laatst het programma ‘Trippers’, van Tim Hofman bij de KKK in de VS, gezien. Toen dacht ik: “Dit is wel wat ik later wil gaan doen”. Ik vind het leuk om verdieping te zoeken in de actualiteit en om daar dan een diepere documentaire of reportage van te maken.”

“Ik heb grote dromen”

“Als ik mijn studie Journalistiek afrond, zou ik misschien nog wel een master willen doen om wat meer mijn ‘niche’ vinden. Ik heb altijd al interesse gehad in de Verenigde Staten, ik vind het echt een fascinerend land. Misschien dat ik daar nog wel iets mee wil gaan doen.”

“Ik heb grote dromen, maar ik kijk ook naar de korte termijn. Ik kijk wel hoe het loopt. Als over tien jaar die dromen totaal anders zijn is dat ook oké. Je moet doen wat je leuk vindt, dat is het belangrijkst.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.