Jeugdzorg: personeel wordt duurder, maar de vraag naar zorg neemt toe

Bijna een kwart van de Nederlandse jeugdzorginstellingen maakte verlies vorig jaar. Tegelijkertijd stijgt de totale omzet en neemt het aantal cliënten toe. Zestig instellingen eindigden aan het eind van 2018 in het rood. Dat is 30% meer dan in 2017. Jeugdzorg Nederland noemt dit ‘alarmerend’. De rode cijfers komen vooral door het personeel dat steeds duurder wordt en de toenemende administratieve lasten.

‘’Het meest zorgwekkend is dat met name grote organisaties met specialistische kennis financieel in zwaar weer zitten. Als deze instellingen omvallen, kunnen minder gespecialiseerde organisaties die zorg niet overnemen en is de continuïteit van de zorg in het geding’’, zegt een woordvoerder tegen het ND. De overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland maakt zich ernstige zorgen over dreigende faillissementen en de toekomst van de jeugdzorg.

Het personeel wordt duurder, maar de vraag naar zorg neemt ook toe

De reden voor de financiële problemen in de jeugdzorg is de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015. Sinds 2015 zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De gemeente heeft deze taken overgenomen van de Rijksoverheid. Nu blijkt dat de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten te snel is doorgevoerd.

Het budget werd in 2015 ook gekort met 15%. Jeugdhulporganisaties moeten nu dure arbeidskrachten van buitenaf in dienst nemen. Instellingen krijgen vacaturen niet gevuld en moeten daarom externe hulp aanvragen en dit is vaak duurder.

De afgelopen maanden bleken verschillende instellingen op omvallen te staan. Gemeenten bezuinigen zwaar op jeugdzorginstellingen. De gemeenten hebben ook allemaal hun eigen beleid gemaakt wat betreft de jeugdzorg. Het aantal jongeren dat zorg krijgt, neemt toe. Dit betekent dat de drempel lager is nu de jeugdzorg bij de gemeenten ligt.

Staking in de jeugdzorg

In september staakten veel jeugdzorgwerkers een dag. Ze staakten voor betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk. Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat er werd gestaakt in de jeugdzorg. Het Ministerie van Volksgezondheid trok 420 miljoen uit voor de jeugdzorg. Voor 2021 komt daar nog een 600 miljoen bij. Maar volgens de vakbonden CNV en FNV is dat alsnog te weinig.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.