Je herkent het vast wel: je opent Mijn DUO en je ziet het confronterende getal al staan. Je studieschuld. Veel oud-studenten hebben dan ook moeite met het terugbetalen van hun studieschuld. De gemiddelde studieschuld is volgens het Centraal Plan Bureau dan ook 21.000 euro.
Wanbetalers
Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat één op de vijf mensen met een studieschuld een wanbetaler is. Een wanbetaler is iemand met een betalingsachterstand van minimaal 270 euro. Je loopt ook minimaal drie betalingstermijnen achter als je ‘wanbetaler’ bent. Het gaat dan om studenten die niet kunnen, willen of niet weten dat ze moeten betalen. Er zijn bijna 20.000 oud studenten waarvan DUO geen actuele gegevens heeft. Ruim 76 miljoen euro kan hierdoor niet worden geïnd. Veel (oud-)studenten zijn naar het buitenland vertrokken en zijn lastig te traceren.
Sinds 2015 zijn de cijfers van het aantal wanbetalers nauwelijks geminderd. 76.000 oud-studenten kregen een deurwaarder op de stoep. Zo’n 32.000 waren voor DUO niet te traceren.
Studieschuld zorgt voor stress
Ilse begint volgend jaar met studeren en is niet van plan om een studielening aan te vragen. Daar is ze blij mee, zegt ze. “Lenen brengt toch een extra last mee, denk ik. Ik vind dat het studeren minder leuk maakt, terwijl het toch de leukste tijd van je leven is.”
Sterre studeert wel, maar leent geen standaard maandelijks bedrag. Geld lenen levert namelijk veel stress op. “Ik leen geen standaard bedrag, alleen af en toe als ik wat nodig heb. Dan bouw je niet echt een hoge studieschuld op natuurlijk. Ik hou me nog niet echt bezig met het terugbetalen ervan.” Sterre denkt wel dat ze in de toekomst meer geld gaat lenen. “Dat gaat misschien meer stress opleveren, maar je moet ook een beetje kunnen genieten natuurlijk.”
GroenLinks nu ook tegen het leenstelsel
GroenLinks heeft afgelopen week zijn standpunten aangepast over het huidige leenstelsel. De partij steunt het leenstelsel niet meer. “Eerlijke politiek verlangt dat je er voor uitkomt als een plan niet goed werkt”, schrijft Jesse Klaver. Ondanks dat GroenLinks nog geen alternatief heeft bedacht, is het wel duidelijk dat ze nu tegen zijn.
Deze kabinetsperiode wordt er hoogstwaarschijnlijk niks meer veranderd aan het leenstelsel. VDD en D66 zijn namelijk voorstanders en er zijn afspraken over gemaakt in het regeerakkoord. Nu GroenLinks een nieuw standpunt heeft is de ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor de afschaffing van het leenstelsel.