How to: efficient studeren én verdienen

Met haar nieuwe zomerschoenen en makkelijk zittende, wijnrode jurkje komt ze over als een welkom zomerzonnetje. Leneke Boender (19) vult haar studie doelgericht in. Nadat ze twee jaar communicatie studeerde op de CHE, besloot ze in haar derde studiejaar dat ze deeltijd wilde gaan studeren.

“Ik werd enthousiast over de studie communicatie door een vriendin. Ik vond het leuk om creatief bezig te zijn op de havo, maar ik wilde ook graag het bedrijfsleven in. Toen ik ontdekte dat marketing en communicatie vrijwel niet in de studie bedrijfskunde naar bovenkwamen, besloot ik communicatie op de CHE te gaan doen.” Ze lacht. “Ik overwoog trouwens ook de pabo, haha. Maar met pabo word je juf en ik vind veel meer dingen leuk dan dat.”

De eerste twee jaar van haar studie gingen volgens het boekje. “Ik haalde alles uit schoolprojecten, ik ging er helemaal in op. Maar eigenlijk gaf het niet genoeg voldoening.” Toch beviel de studie uitstekend. “Ik weet nog dat ik verbaasd was toen ik alles in mijn eerste college interessant vond. Alles wat mijn docent vertelde paste bij me. Op de middelbare school deed ik IBC (International Businessclass), dat hield in dat ik vier dagen op school zat en dat ik een dag de tijd kreeg om een eigen onderneming te beginnen. Dat vond ik heel leuk.”  De ambitie groeide op het hbo. “De studie gaf mij niet genoeg voldoening. Als ik voor een schoolopdracht feedback kreeg, vond ik het niet genoeg. Ik wilde echt aan de slag!”

Ik wilde echt aan de slag!

En toen kwam de periode waarin alle derdejaars communicatie studenten een stage moeten lopen. “Ik kende de eigenaar van een tassenbedrijf. Hij had me eens verteld wat hij verkocht en hoe zijn bedrijf er uit zag en ik had dat onthouden. Ik heb hem gebeld of ik stage bij hem kon lopen.” De stage plek zelf moest alleen nog wel gecreëerd worden. “Er was een marketing collega, die had het heel druk. Er was niemand voor de communicatie. Je zou kunnen zeggen dat ik die functie gecreëerd heb.” Leneke wilde graag het beste van alle twee. “Ik baalde dat mijn stage was afgelopen en ik wilde er graag blijven werken. Na gesprekken met school was het mogelijk om mijn studie in deeltijd-vorm af te maken. Ik werk nu drie dagen en ik heb twee dagen vrij om aan school te werken. Als ik goed mijn best blijf doen loop ik geen studievertraging op.”

Er ligt genoeg werk voor vijf volle dagen

Haar communicatie baan bevalt prima. Ze doet zowel de interne als de externe communicatie. “Het geeft de uitdaging die ik nodig heb! Ik krijg de ruimte om zelf ideeën aan te dragen. Het team is leuk en ik mis het studentenleventje niet door de jonge collega’s waar ik nu mee samenwerk.” Er zit wel verschil in het studeren. “Nu studeer ik individueel. Als ik iets niet snap moet ik het zelf uitzoeken en dat is soms lastig.” Er is ook een grote valkuil: “Er ligt werk genoeg om vijf volle dagen te maken, maar ik moet mijn tijd goed inplannen om mijn opleiding te halen. Dus ik moet die twee dagen echt inplannen voor school.” Geld verdienen en je opleiding binnen vier jaar afronden: het kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.