Hoe kom je uit een depressie?

Daan heeft een depressie gehad en nu schrijft hij over deze periode. Ook praat hij met anderen die hetzelfde meemaken of hebben meegemaakt. 

Een klein sprankje licht danst over mijn gezicht. Het vogelnest op mijn hoofd jeukt. De donkere waas doemt weer op en drukt mijn lichaam zwaar tegen mijn matras. “Of het is gewoon je dikke kop” schreeuwt een snerpend stemmetje vanuit de duisternis in mijn hoofd. Ik kijk op mijn mobiel naar mijn enige activiteit van de dag, hoewel ik die al wel weet. Ik heb er immers wekenlang tegenop gekeken: Therapie.

Een depressie hebben is het makkelijke gedeelte. Er dan ook echt uitkomen is een heel ander verhaal. Met pillen, therapie en een heleboel zelfdiscipline in het houden van een dagplanning zou het goed moeten komen. Toch heeft Shirley (27) met het laatste andere ervaringen: “Ik vind het lastig omdat het niet echt lijkt te werken. Alle activiteiten die ik probeer werken maar tijdelijk.” Shirley kampt al lange tijd met depressie en weet wat voor haar werkt. In de tuin werken of iets afwassen zorgt voor een nuttig gevoel. Dat nuttige gevoel is niet makkelijk om te bereiken. Voor Shirley is de stap van opstaan naar een dagplanning maken enorm groot: “De drempel tussen die twee voelt zo zwart-wit. Het is loodzwaar maar daarna voel ik me wel beter. Daarna kan ik me ontspannen omdat ik mezelf een missie heb gegeven.”

Ik probeer voor mezelf te zorgen, als dat niet lukt heb ik pech

Plannen is blijkbaar een groot onderdeel om grip op een depressie te krijgen. Thamara (19) maakte lijstjes om controle te krijgen op haar depressie: “Ik ging heel eerlijk aan mezelf vragen wat ik voelde, wat ik dacht en wat ik wilde. Ik ging na wat mijn gevoelens veroorzaakte, maar deep down wist ik altijd wel een oorzaak. Zodra ik controle had voelde ik me beter want dan had ik ruimte in m’n kop. Maar het werkt niet altijd. Als het echt niet werkte, beet ik er doorheen. Ik probeerde dan goed voor mezelf te zorgen en als zelfs dat niet lukt, dan heb ik ‘pech’.”

Ik kleed me aan en een storm aan zwarte prikkels raast door mijn hoofd. “Waarom ga ik praten met iemand. Ze kunnen me echt niet fiksen. Ik ben een lelijk monster. Kapot. Niet te maken.”

Maanden later verkondig ik het tegendeel. Therapie werkt! Het kost soms tijd voordat iemand in een depressie dit realiseert. Daar kwam Jeffrey (25) ook achter: “Ik heb er twee maanden overheen laten gaan voor ik naar mijn huisarts ging, maar ik voelde me in die twee maanden net zo nutteloos als in de jaren daarvoor. En dat was nu juist het probleem, want ik voelde het al jaren, maar deed er niks mee. Ik voelde me niet begrepen, boos en ondergesneeuwd door de maatschappij.” Op een bewuste februari dag besloot hij toch om in therapie te gaan. “Die therapie heeft vervolgens 1,5 jaar geduurd. Ik heb daar moeten leren om van mezelf te kunnen houden. Te genieten van mijzelf als persoon en alles uit het leven te halen wat erin zit.”

Toch werken zelfs de beste methodes niet zonder tegenslag. Ik had uiteindelijk ook antidepressiva nodig om mijn emotiewereld ‘op peil’ te houden. “Medicatie verkleint de drempel tussen wat je wilt en wat je zou moeten doen.”, vertelt Shirley: “Professionele hulp helpt te begrijpen wat er gebeurd en helpt om eventueel een bron te vinden waar het vandaan komt. Het helpt ook om suïcidale gedachte uit te spreken. Vooral tegen een hulpverlener. Je zult zien dat je dan je een stuk beter voelt.”

Mijn gevoel van waardeloosheid verdween

Medicatie was het opstapje, maar ik merkte al snel dat ik zelf de rest van de stappen moest nemen. Een doel voor de dag zetten en dat dan ook echt doorzetten. Zulke afspraken met mezelf maken zorgde ervoor dat mijn gevoel van waardeloosheid verdween en ik langzaam weer een straaltje licht door de donkere tunnel zag dansen.

Maar uiteindelijk geeft hulp zoeken en erover praten de doorslag, zo vindt ook Jeffrey: “Dat is ook eigenlijk precies datgene wat ervoor gezorgd heeft dat ik mijn depressie heb overwonnen. Praten. Over alles wat je dwars zit, moeilijk vindt of niet begrijpt. Uit je frustratie, schreeuw maar als het nodig is, ook als je niet depressief bent.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.