Hoe kom ik het laatste blok door? #Plannen

De toetsweek zit er weer op. Misschien nog een herkansing en dan even lekker een week vakantie. Maar daarna beginnen we weer: het vierde blok, en misschien ook wel het minst productieve. Het weer is fantastisch en iedereen is toe aan de zomervakantie. Toch moeten we nog één blok vlammen.

Tegen een productiviteitsblokkade loopt iedereen rond deze tijd wel aan. Het wil allemaal niet zo erg meer. We moeten wel leren, maar we liggen liever buiten in het zonnetje. Om toch de laatste dagen van het studiejaar goed door te komen, hier een aantal tech-gerelateerde tips om de studie- en leertijd toch nog een succes te laten worden.

Houd de agenda goed bij (natuurlijk digitaal!)

Het vervelendste van een studieopdracht maken is de studieopdracht niet maken en daardoor punten verliezen, of op het laatst nog allerlei capriolen uit moeten halen om het nog voor elkaar te krijgen. Daarom heel simpel: Houd die agenda bij. Iedereen heeft tijdens colleges wel een laptop of mobiel bij de hand. Open de agenda app, zet het erin. En, belangrijker nog, zet een melding of twee (een week of een maand van tevoren) om het niet te vergeten. Als je de opdracht dan was vergeten, kan je er dan nog een planning voor maken.

Plan in taken (Apple Herinneringen, Google tasks, Wunderlist, Any.do)

 

Plan je opdrachten altijd uit in taken. Zo heb je een overzicht wat je moet doen, en welke dag. Het handigst is dat digitaal, zodat je nog meldingen kunt instellen, mocht je met je hoofd in de wolken lopen. Goede tips voor taken apps zijn Wunderlist en Any.do, maar ook met de standaard taken-apps op laptop, Mac, tablet, iPhone of Android-toestel kom je een heel eind.

Pomodoro, pel die tomaat

Waarom staan hier tomaten? We gaan het hebben over de Pomodoro (Italiaans voor tomaat) techniek, wat vroeger veel met keukenwekkers in de vorm van een tomaat werd gedaan. De Pomodoro-techniek wordt vaak gebruikt bij het leren van grote hoeveelheden stof per dag (25 minuten leren, 5 minuten pauze) Meestal zetten we daarvoor een keukenwekkertje, of het alarm op onze telefoon. Maar er zijn ook apps die ons daarbij kunnen helpen. Zoek bijvoorbeeld eens op ‘Flowtimer’, een simpele variant. Of kies voor ‘Be Focused’, waar je zelfs taken kunt toevoegen en in kunt schatten hoeveel pomodoro’s je nodig hebt om de taak uit te voeren. Voor het spel element kun je ook kiezen voor Forest. Met deze app plant je bomen terwijl je productief bezig bent. Als dat geen stimulans is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.