Hoe gaat de anderhalve meter CHE er uit zien?

Met ingang van het nieuwe schooljaar gaat de CHE kijken hoe ze vorm kunnen geven aan de ‘1,5 meter school’. Hierbij wordt gekeken welke onderwijsactiviteiten online kunnen en welke fysiek. We moeten er van uit gaan dat een groot deel van de lessen vanaf september nog online zullen plaatsvinden.

De CHE laat weten dat er bij een vervroegde versoepeling van maatregelen ze de mogelijkheid aangrijpen om al eerder noodzakelijke dingen te laten plaatsvinden in het schoolgebouw, als eerste dus praktijkopdrachten of toetsen.

Online onderwijs tot na september

Er zitten natuurlijk nadelen aan het online onderwijs, maar student Sterre (19) vindt het wel fijn dat er überhaupt nog onderwijs is. ‘’We hebben gewoon allemaal een laptop, dus online onderwijs kan ook best makkelijk. Het is ook efficiënter om op deze manier te werken, want meetings en lessen duren veel korter. Ik vind het goed dat het onderwijs op deze manier door kan gaan.’’

Wel vindt Sterre, en met haar vele andere studenten, het heel jammer dat er geen fysiek onderwijs is tot sowieso september. ‘’Ik mis het persoonlijke contact missen wel heel erg. Iedereen heeft tijdens zo’n les z’n microfoon en camera uit en dan is alleen de docent aan het woord. In een klaslokaal is dat heel anders en is er meer interactie.’’

Wat mag er vanaf 15 juni?

Vanaf 15 juni mogen er weer beperkt tentamens en praktijktoetsen op hogescholen plaatsvinden. De activiteiten mogen plaatsvinden tussen 11:00 en 15:00 of ‘s avonds na 20:00, dit is omdat studenten zo de spits in het openbaar vervoer kunnen vermijden. Alles moet wel plaatsvinden met de 1,5 meter afstand.

Voorlopig gaat het normale onderwijs op het HBO en op de universiteiten nog niet door, om de druk op het openbaar vervoer zo laag mogelijk te houden. De CHE realiseert zich ook dat persoonlijk contact enorm belangrijk is, ook al is dat dan op anderhalve meter afstand. Daarnaast bekijken docenten hoe studenten zo goed mogelijk kunnen worden ondersteund op afstand.

1,5 meter op de CHE

Nu het einde van dit collegejaar in zicht komt, probeert de CHE zich te focussen op volgend jaar. Het is namelijk duidelijk dat er nog lange tijd 1,5 meter afstand zal moeten worden gehouden van elkaar. Door deze regel kunnen er veel minder mensen in een ruimte. Dit betekent natuurlijk ook iets voor de hoorcollegezalen en werkruimtes. Op de CHE betekent dit dat er in de werkruimtes 50% capaciteit is, in de lokalen 30% en in de hoorcollegezalen 15%. Ook wil de CHE aparte in- en uitgangen maken zodat er eenrichtingsverkeer is. Verder zal veel onderwijs online worden blijven gegeven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.