Het te laat stopzetten van je studenten OV gaat je honderd euro meer kosten

Nog beter opletten geblazen voor studenten die het recht op hun studentenreisproduct verliezen. De boete voor het te laat stopzetten van de ov-studentenkaart wordt opgeschroefd tot driehonderd euro per maand. Dat stelde Minister van Engelshoven (onderwijs) eind september voor aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 (oud-)studenten te maken krijgt met een ov-boete. Meer dan 90% geeft aan dat het komt door gebrek aan informatie. Het is voor hen vaak onbekend dat hun reisrecht verlopen is of dat ze hun reisproduct niet goed is stopgezet. De Landelijke Studentenvakbond stelt dat 35% van de boetes veroorzaakt wordt doordat DUO de studenten na ruim een maand pas inlicht over het verlopen reisrecht.

Toch moeten ook die studenten straks een boete van driehonderd euro per maand betalen, terwijl dat nu nog 194 euro is. Wel zegt DUO de studenten die hun reisproduct zijn vergeten stop te zetten en er niet mee gereisd hebben, tegemoet te komen. In dat geval volgt er geen boete. Hebben ze dat wel gedaan, dan krijgen ze de eerste maand een lagere boete, schrijft de Minister aan de Tweede Kamer. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt de boete verhoging brutaal. “Het is schandalig dat studenten opdraaien voor een slecht werkend systeem. Minister van Engelshoven moet de ov-boetes niet verder verhogen maar overbodig maken” aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.

De afgelopen jaren hebben de vervoersbedrijven fors verdient aan de ov-boetes. In 2016 was dat nog ruim veertig miljoen euro. Volgens Sewbaransignh is de boete verhoging een verkeerd verhaal naar deze bedrijven. “De ov-boetes zijn voor de vervoersbedrijven een businessmodel geworden. Ze moeten het probleem oplossen in plaats van eraan verdienen.”

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.