Het sinterklaascadeau voor de Tweede Kamer

Volgende week is het moment van de waarheid, op vijf december zal de petitie #woinactie worden overhandigd aan de Tweede Kamer. Sinds de lancering begin oktober is de petitie al 4800 keer ondertekend door zowel studenten als docenten. Ook hebben verschillende universiteiten hun naam onder de petitie gezet. Wanneer de rest van Nederland zich tegoed doet aan pepernoten en chocolademelk, zal de Tweede Kamer het moeten doen met een stapel handtekeningen.

Niet alleen in het basisonderwijs is de werkdruk te hoog, ook in het wetenschappelijk onderwijs moeten docenten teveel ballen tegelijk in de lucht houden. Daarom startte hoogleraar Rens Bod een petitie. De eisen: vierduizend extra docenten en meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Meer dan 4800 handtekeningen zijn het bewijs dat Bods mening breed gedragen wordt en aantal valt hem dan ook niet tegen. “Als je bedenkt dat er ruim tienduizend hoogleraren en universitaire (hoofd)docenten zijn dan wijst dat op een overdonderende steun vanuit de universitaire gemeenschap” liet hij weten aan Advalvas, het nieuwsplatform van de Vrije Universiteit.

Op 5 december zal het Plein in Den Haag het strijdtoneel zijn van de actievoerders. Zittend op klapstoelen, met chocolademelk in de hand en laptops op schoot willen de actievoerders (telewerkend: het werk gaat immers door) aandacht vragen voor de problemen in het wetenschappelijk onderwijs.

Al eerder gaf Rens Bod aan dat er vierduizend docenten bij moesten in het universitair onderwijs en zelfs Jet Bussemaker, voormalig minister van Onderwijs, heeft hier altijd voor gepleit bij de invoering van het leenstelsel. Met de opbrengsten van het studievoorschot wilde Bussemaker vierduizend extra docenten voor hbo en wo. Maar aangezien het grootste deel van de studenten in het hbo studeert, zullen die vierduizend extra docenten er voor het wetenschappelijk onderwijs bij in schieten. Daarom zijn extra investeringen nodig om de wens van de petitieondertekenaars te realiseren.

Bron: Advalvas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.