Het einde van het leenstelsel? Dit is Coalitie-Y

Nu de PvdA en GroenLinks ook van het leenstelsel af willen is een meerderheid van de Tweede Kamer voor de herinvoering van de basisbeurs. Beide partijen hebben zich aangesloten bij Coalitie-Y. Coalitie-Y is een initiatief van zes verschillende jongerenorganisaties, Tv-presentator Tim Hofman en de ChristenUnie.

Coalitie-Y

Coalitie-Y houdt zich bezig met problemen waar de huidige jongerengeneratie tegenaan loopt. Denk aan bijvoorbeeld werkdruk, onzekere baankansen, weinig kans op een woning en torenhoge studieschulden. Joanne Kooiman (23), voormalig stagiaire-persvoorlichtster van de ChristenUnie, is vanaf het begin betrokken geraakt bij de coalitie. “Op 22 februari organiseerden we met Gert-Jan Segers en voorzitters van zes jongerenorganisaties een social hackathon. Zo’n 100 jongeren kwamen erop af. Tim Hofman was de host. We hebben met elkaar gebrainstormd over thema’s waar jongeren tegenaan lopen.”

Op de site van Coalitie-Y staat het manifest dat op de avond van 16 september aan premier Rutte is aangeboden. Coalitie-Y wil een brede beweging worden en meer bekendheid werven onder jongeren. Een van hun speerpunten is ook de afschaffing van het leenstelsel. Ze willen maatregelen nemen om de aankomende generatie (generatie Y) meer zekerheid te bieden. Het manifest kan hier worden ondertekend:  (https://coalitie-y.nl/onderteken-het-manifest/).

Coalitie-Y heeft inmiddels tien punten uitgebracht waar volgens de coalitie verbetering moet komen. De verbeterpunten gebaseerd op onder andere woningnood, baankansen, studieschulden en werkdruk moeten voor alle toekomstige generaties gaan gelden door middel van een generatietoets. ‘’Wanneer het beleid wordt gemaakt dan wordt er rekening gehouden met alle generaties die nog gaan komen. Dus op het gebied van klimaat willen we allemaal duurzame huizen, maar waar moet dat geld vandaan komen? Wat zijn de gevolgen voor ons of voor onze broertjes en zusjes? Hier wordt goed over nagedacht bij een generatietoets,’’ aldus Joanne.

Wat vinden de partijen?

Inmiddels zijn acht politieke partijen betrokken bij Coalitie Y. Deze zomer spraken GroenLinks en de PvdA hun steun uit voor Coalitie-Y en voorafgaand aan Prinsjesdag sloten nog eens vijf politieke partijen zich aan. De SP, 50Plus, PvdD, SGP en Denk betuigen inmiddels ook hun steun voor de coalitie.  Drie van de vier regeringspartijen zijn nu tegen het leenstelsel. Nu de PvdA ook pleit voor de herinvoering van het leenstelsel is dit een meerderheid. Het is opvallend dat de PvdA van het idee van het leenstelsel afstapt, want in 2015 was de PvdA fel voorstander. Toen in 2015 de basisbeurs werd vervangen door het leenstelsel zou het overgebleven geld worden gestoken in het onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs aan de hogescholen en universiteiten zou dan verbeteren. Dit is helaas niet overal gebeurd, zegt Arjan Noorlander (NOS).

De ChristenUnie wil terug naar de basisbeurs voor studenten. De PvdA wil de basisbeurs niet voor iedereen, maar voor mensen met lage inkomens en middeninkomens. D66 wil niet terug naar de oude basisbeurs, maar wil wel dat het onderwijs toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen. De VVD wil zich aan het regeerakkoord houden en wil dus in ieder geval deze regeringsperiode vasthouden aan het leenstelsel. De coalitie heeft in het regeerakkoord steun beloofd aan de voorstanders van het leenstelsel (VVD en D66). Het zou dus zomaar nog twee jaar kunnen duren voordat er iets verandert. In maart 2021 zijn er weer verkiezingen. Het is nog niet duidelijk of er een compensatie gaat komen voor studenten die wel hebben geleend de afgelopen jaren.

Joanne spreekt positief over de toekomst van Coalitie-Y. ‘’Wij van Coalitie-Y willen de huidige en toekomstige studenten nadrukkelijk meegeven dat we denken in oplossingen, ook voor die generatie die nu aan het lenen is. Persoonlijk wil ik de jongeren oproepen om naar de website te gaan en het manifest te ondertekenen. We hebben de krachten gebundeld en ik denk dat er echt wat kan veranderen.’’

 

Fotografie door Anne-Saar Kunz en Joanne Kooiman. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.