Het dagboek van een journalistiek stagiaire bij RN7 Regionieuws

Mijn naam is Jennifer, ik ben een derdejaars student journalistiek die momenteel fulltime stage loopt bij de streekomroep RN7 in Nijmegen. Vier à vijf dagen in de week versterk ik de nieuwsredactie en help ik met het maken van de dagelijkse nieuwsuitzending. Deze is elke avond om 18.00 uur te zien op regionale televisie en YouTube. Ik neem jullie schriftelijk mee in een week uit mijn stageleven.

 

Maandag

De ochtend begint met een kopje koffie en nieuws zoeken. Om 9.00 uur worden we op de redactie verwacht en struinen we het internet af op zoek naar nieuws wat reportagewaardig is. Rond 9.15 uur begint de dagelijkse redactievergadering, waar iedereen onderwerpen mag pitchen. Normaal gesproken ga ik na de redactievergadering gelijk bellen om interviews te regelen voor dezelfde dag of desnoods een dag later, maar vandaag heb ik het makkelijk! De uitzending van vandaag staat al helemaal vast en is al deels opgenomen.

Vanmiddag ga ik langs bij de ondertekening van een Green Deal op bedrijventerrein De Schalm in Andelst, een dorp wat binnen onze regio Nijmegen valt. We gaan nooit alleen op pad, maar vaak met z’n tweeën en soms zelfs met z’n drieën. Ik ga op pad als verslaggever en neem een cameraman mee.

Buiten het regelen, opnemen en editen van dagelijkse reportages om, schrijf ik ook artikelen voor de website van RN7. Op dagen zoals deze, waar de plannen al vast staan en ik later op de dag er pas uit ga, vul ik mijn ochtend en begin van de middag met het schrijven van artikelen aan de hand van persberichten of ander nieuws wat via de mailbox van de redactie binnenkomt.

Na het schrijven van meerdere artikelen over onder andere de Red Hat Society in Nijmegen en een bezetting van de ING door Extinction Rebellion, is het tijd voor lunchpauze. Bij RN7 heb je geen vaste lunchtijden, je neemt een halfuurtje pauze wanneer dat het beste uitkomt met opnames. Wel zijn er meerdere pauzeplekken waar je rustig kan gaan zitten.

Na de pauze begin ik met de voorbereidingen voor mijn interview van vanmiddag. Mijn cameraman pakt de camerakoffer in en het statief, terwijl ik vragen bedenk die ik zal stellen aan de aanwezigen. Met mijn cameraman spreek ik door hoe laat en waar we exact naartoe gaan en welke shots hij zou kunnen maken.

We vertrekken naar een bedrijventerrein in Andelst, waar een campingbedrijf verduurzaming hoog in het vaandel heeft staan en daardoor een green deal cheque overhandigd krijgt door de gemeente Overbetuwe en Rabobank. Drie vertegenwoordigers (een wethouder, een vertegenwoordiger van de Rabobank en de eigenaar van het campingbedrijf) zetten hun handtekening en staan mij naderhand kort te woord voor de camera.

Na een klein uurtje rijden we terug naar de redactie, waar ik de beelden inlaad en begin met het ‘schoonsnijden’ van de bestanden. Schoonsnijden is de term die we gebruiken voor het wegsnijden van de stem van de verslaggever. Handig om een reportage niet te lang te laten duren en de aandacht meer te focussen op de geïnterviewde. Om eentonigheid te voorkomen en voor afwisseling en verdere verduidelijking, maken we gebruik van voice-overs. Ik heb de presentatietekst ter introductie van de reportage al geschreven, en de namen en functies van de geïnterviewden opgeschreven voor mijn collega die de reportage afmaakt op dinsdag. Mijn werkdag rond ik af door mijn mailbox nog even op te schonen en mijn uren in te vullen.

 

Dinsdag

Vandaag is een dag die ik doorbreng in Ede in plaats van Nijmegen. Ondanks dat ik vandaag geen stage heb, is dit ook een gedeelte wat je als stagiaire gaat meemaken en erbij hoort: de terugkomdag! De terugkomdag begint met een gastcollege over ongewenste omgangsvormen, zoals intimidatie en discriminatie.

Om vervolgens op te splitsen in kleinere groepen, elk onder begeleiding van een docent. In deze kleinere groepjes, delen we stage-ervaringen met elkaar. Heel leerzaam, doordat we hier een afwisselend kijkje krijgen in hoe het er bij andere mediabedrijven aan toe gaat. Ook kunnen we met elkaar mooie of juist lastige momenten delen.

 

Woensdag

Mijn dag begint met geknutsel. Volgende week zondag is de finale tussen Feyenoord en NEC. In het kader van deze finale, pimpen we de radiostudio! Geheel in rood, groen en zwart, de kleuren van de Nijmeegse voetbalclub NEC. Ik help mee met het versieren door drie uitgeprinte KNVB-bekers uit te knippen en op karton te plakken. Daarna maak ik een begin aan het editen van een reportage over de voorbereidingen voor het 1300 jarig bestaan van Elst (Gelderland). Als redactielid ben je niet alleen gefocust op je eigen reportage, maar help je waar nodig ook je collega’s, andersom gebeurt dit ook.

Het belangrijkste is dat de reportages op tijd af zijn voor de dagelijkse nieuwsuitzending, door wie de reportages zijn gemaakt en ge-edit maakt niet uit. Uiteraard heb ik zelf ook al kansen gehad met mooie reportages als gevolg. Echter leer ik tijdens mijn stage juist het belang van een teamplayer zijn. Ik vertrek met een collega naar Millingen aan de Rijn, gelegen bij de Duitse grens, voor een reportage over een e-bike dag die daar gehouden wordt in het kader van fietsveiligheid en de dag van de fietshelm.

Zodra we terug zijn op de redactie en de reportage afge-edit is, warm ik mijn avondeten op. Ook Journalistiek: af en toe onverwachte avonddiensten, want nieuws is geen nieuws als het al geweest is. Na in de vroege middag een reportage over Elst ge-edit te hebben, kan ik nu zelf fysiek naar Elst toe. Met mijn hoofdredacteur mee als cameraman, wonen we een prijsuitreiking bij in het gemeentehuis van Overbetuwe, in Elst. Na de uitreiking interview ik de burgemeester, een politieagent en een ondernemer.

 

Donderdag

Flexibiliteit is ook iets wat ik heel fijn vind aan mijn stage. Doordat ik gisteravond moest werken, mag ik vandaag 1,5 uur later beginnen. Mijn dag begint met koffie en de reportage van gisteravond editen. Daarna regel ik een interview op locatie voor de volgende dag, een reportage op de vrijdagochtend. Ik schrijf weer artikelen bij mijn gemaakte reportages, en ga nog spontaan op pad naar het gemeentehuis Beuningen om een collega te vervangen die verhinderd is. In een kwartiertje in de auto lees ik mij in, want als journalist is het ook belangrijk snel te kunnen improviseren. Je hebt niet altijd uren aan voorbereidingstijd.

 

Vrijdag

De laatste dag voor het weekend begint ontspannen met een ochtendreportage. Persoonlijk vind ik dat zelf altijd fijn, want dan heb je lekker lang de tijd om te editen voor de uitzending en hoef je niet te haasten. Als een reportage pas midden op de dag plaats kan vinden zit je de hele dag te wachten tot je een keer op pad kan. We beginnen met een interview met de twee eigenaren van een 91 jaar oud café in Wijchen wat gaat sluiten. Daarna mocht ik een keertje camerawerk doen bij de Berendonck, een recreatiegebied in Wijchen. Terug op de redactie hebben we deze beelden samengevoegd tot een leuke reportage, waar het na de lunch weer tijd was om op pad te gaan.

Met mijn cameraman bezocht ik een tattoo conventie in de Nijmeegse Sint Stevenskerk, die vandaag van start is gegaan en het gehele weekend duurt. Met enkele tientallen minuten aan beeldmateriaal hebben we genoeg om te editen en nog even wat voice-overs in te spreken. Eén geïnterviewde kon alleen maar Engels, dus die hebben we nog ondertiteld. Na de bijbehorende artikelen voor de site geschreven te hebben, komt mijn dag, en daarmee mijn week, tot een einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.