Help! Mijn wachtwoord is gestolen! #EHBT

Eerste hulp bij Tech, tot uw dienst. En dat is wel nodig ook, want afgelopen week werd een zoekmachine gelanceerd die vele wachtwoorden van onder anderen Google accounts op het wereldwijde web dropte. Dit was voor veel mensen een gevaarlijke situatie. Heb jij al gecheckt of je gehackt bent? En wat moet je doen als dit het geval is? Ad Rem Tech legt het vandaag uit.

Stap 1: Checken of je gehackt bent

Natuurlijk is het goed om eens in de zoveel tijd een wachtwoord te veranderen. Dat hoef ik jullie waarschijnlijk niet meer te vertellen. Om zeker te weten of je nu niet gehackt bent, heb ik een ander trucje. haveibeenpwned.com is een site die voor jou checkt of er gegevens gelekt zijn. Vul hier je mailadres in en de dienst ‘pwned’ nu alle mogelijk gelekte wachtwoorden of gegevens. Is het scherm groen, no worries. Misschien toch goed op door te lezen, tho. Is het scherm rood, heb je een probleem. Lees dan zeker door!

Stap 2: Pas op alle plaatsen je wachtwoorden aan

Heel simpel. Op alle plaatsen waar je gehackt bent, pas je wachtwoord aan. Zo simpel is het natuurlijk ook niet echt. Veel van jullie zullen een wachtwoord op meerdere plekken gebruiken. Ik heb dat de laatste tijd wat vaker op kunnen lossen, lees daarover meer in stap 3.

Stap 3: Installeer een wachtwoordmanager en/of tweestapsverificatie

De laatste tijd maak ik steeds vaker gebruik van LastPass, een uitstekende wachtwoordmanager die gratis te krijgen is voor meerdere apparaten. LastPass onthoud de wachtwoorden van iedere website, en laat ze automatisch invullen als je op de site komt. Zodoende kan je zoveel wachtwoorden maken als je wilt en geen enkel wachtwoord te onthouden. 1Password is een uitstekend alternatief, waarvan er overigens meer zijn. Kies de manager die je aanspreekt.

Daarnaast is het activeren van tweestapsverificatie een must. Hiermee voeg je een extra stap toe aan het beveiligen van bijvoorbeeld je Google-account. Je bent wel verplicht om een extra code in te voeren die constant verandert. Dit maakt het voor hackers extra lastig om toegang te krijgen tot je gegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.