HELP! Ik ben mijn wachtwoord kwijt! #veiligheid

Na het schandaal ‘Facebook’ komt het bij veel mensen nu toch wel binnen: Veiligheid en privacy op het internet is toch wel van een zeker belang. Om hier erg bewust mee om te gaan, is het belangrijk dat je niet overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt. Daarnaast worden de laatste tijd de wachtwoorden welkom123′ of ‘naam1234’ ¬†steeds vaker omgeruild voor ingewikkeldere wachtwoorden als xa34isnf91#2@. Als ik je zou vragen om een stuk of veertig van dit soort wachtwoorden te onthouden, zou je mij waarschijnlijk gek aankijken. ¬†Er is dan ook een makkelijkere manier: neem een password manager.

Password managers zijn er in alle soorten en maten. Zo is er het old-skool ‘schrift’ of ‘notitieblokje’, die je thuis veilig in een laatje, kluis of kast hebt staan. Veilig? Mwa. Kan er mee door. Je hebt tegenwoordig ook speciaal gemaakte wachtwoordenboekjes met een cijfer- of sleutelslot. Veilig? Dat wel. Maar raak je de sleutel of de cijfercode kwijt, geldt dat ook voor je wachtwoorden. Gelukkig is er een derde optie: de digitale wereld. Ad Rem Tech zet vandaag 3 digitale password koningen op een rij:

1. LastPass

 

LastPass is een van de meest volledige wachtwoord managers uit het rijtje. Apps zijn er voor zowel iOS als Android, Mac en PC. Een web-versie van de ‘vault’ (kluis met wachtwoorden) is ook bereikbaar. Natuurlijk zijn er ook de handige browser plug-in’s, die er voor zorgen dat, bij elk account dat je hebt toegevoegd aan LastPass, de wachtwoorden automatisch verschijnen. Ook is de vault naast een hoofdwachtwoord (die je dus wel moet onthouden) met je vingerafdrukscanner van je smartphone (als je die hebt, natuurlijk) te ontgrendelen. Ook is er een generator, waarmee je de veiligste wachtwoorden voor je kan laten samenstellen. En het beste van alles: GRATIS!

2. 1Password

1Password is een soortgelijke app, met soortgelijke functies. Apps voor alle apparaten en browsers en alle verdere functies die ook LastPass bezit. Extra is nog: het opslaan van creditcardgegevens en de reismodus: belangrijke data uitschakelen voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld als je naar het buitenland gaat. Nadeel: Na 30 dagen uitproberen betaal je 3 euro per maand voor deze app. Misschien dan weer niet zo studentvriendelijk.

3. Dashlane

Dashlane is mijn derde en laatste voorstel. Natuurlijk moet ik er bij zeggen dat er nog veel meer mogelijk is. Keepass en Keeper zijn goede extra alternatieven. Zie het als een ‘honorable mention’. Dashlane is de veiligste wachtwoord manager van het lijstje. Hij geeft je een waarschuwing als er in jouw account een veiligheidslek bestaat. Onveilige wachtwoorden verandert hij na waarschuwing automatisch. Enig nadeel: de gratis versie beperkt tot 1 apparaat, en synchroniseert dus niet met telefoon of tablet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.