Heimwee als karaktertrek is helemaal niet zo gek

Heimwee, wat een lief maar ongelofelijk irritant gevoel om te ervaren. Lief, omdat je mensen zo liefhebt dat het pijnlijk wordt om ze niet om je heen te hebben, en irritant om eigenlijk precies deze zelfde reden. Op 1 september ben ik vertrokken naar Boedapest om daar een halfjaar te studeren. Oh, wat had ik een heimwee toen ik hier aankwam. Niet zozeer naar mijn huis, ik woon in Utrecht in een typische studentenflat met een keuken die permanent vies is, dus dat is moeilijk te missen. Maar ik voelde vooral het gemis van de mensen om me heen die me het beste kennen.

 

Tijdens die tijd betrapte ik mezelf erop dat ik jaloers was op de mensen die (bijna) nooit heimwee hebben. Van die flierefluiters die de hele wereld over reizen en weinig tot niks nodig hebben. Zo ben ik dus totáál niet. Ik mis mijn ouders als ik verdrietig ben, mijn beste vriendin als ik even mijn problemen wil vergeten en mijn zus als ik advies nodig heb.

 

Blijkbaar kan ik hier niet zo veel aan doen. Ad Vingerhoets, hoogleraar Emoties en Welbevinden aan de Universiteit van Tilburg, vertelt dat je persoonlijkheid een grote rol speelt in hoeverre je heimwee hebt. Vooral de minder flexibele mensen zullen moeite hebben om weg te zijn uit hun vertrouwde omgeving. Deze mensen hebben de meeste moeite met verandering en missen de routine die ze thuis hebben.

 

Oké, dus vrij logisch dat ik heimwee ervaar. Veerle en flexibel? De mensen die mij goed kennen weten dat dit helaas een niet-bestaande combinatie is. Terugkijkend naar de beginfase van mijn exchange was het bijna een beetje zielig. Ik had me zo ontzettend verheugd op Boedapest maar de eerste drie weken kon ik alleen maar denken: wanneer mag ik weer naar huis? Na die drie weken was dit gevoel ook plots voorbij en heb ik de maanden hierna werkelijk waar de tijd van mijn leven gehad, waarbij het onbeschrijfelijk fijne gevoel van vrijheid de hoofdrol speelde.

 

Vingerhoets vertelt dat heimwee iets heel normaals is om te ervaren als exchange student. Volgens zijn onderzoek ervaren internationale studenten meer heimwee na vakantiedagen omdat hun ‘rol’ als student minder prominent is. Dit slaat wel even de spijker op de kop. Ik heb vorige week mijn allerlaatste les gehad op mijn universiteit hier. Daar bovenop komt nog dat veel vrienden van hier weer terug naar huis keren. Vingerhoets legt uit dat als je minder afleiding hebt je je beter realiseert hoe fijn en geruststellend het zou zijn om bij je vrienden en familie te zijn op zo’n moment. Ik ervaar inderdaad doordat er een deel van mijn vrienden hier en mijn studie wegvalt dat mijn heimwee plots weer aanwezig is.

 

Gelukkig ga ik heel even naar Nederland om kerst te vieren, dus mag mijn heimwee-gevoel heel even op pauze gezet worden. Toch ben ik benieuwd of ik nu misschien heimwee ga ervaren naar Boedapest, of misschien mis ik de mensen in Nederland na kerst weer heel erg. Wat zeker is dat ik heimwee ga ervaren, dat zit nou eenmaal een beetje in mijn persoonlijkheid. En dat is helemaal oké, want ik ben ik en daar hoort af en toe heimwee hebben nou eenmaal bij.

One reply on “ Heimwee als karaktertrek is helemaal niet zo gek ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.