Headlines: Wat je deze week niet mag missen

Het was een week vol met nieuws, voornamelijk over het coronavirus. Hierbij nog wat nieuwtjes voor studenten die je misschien over het hoofd hebt gezien!

Grote verschillen in stagevergoedingen

Mbo’ers moeten ook een stagevergoeding krijgen, vindt de politiek. Er zijn nu namelijk nog grote verschillen tussen de stagevergoedingen van studenten. De ene student krijgt helemaal niks voor zijn stage, de andere student verdient een paar honderd euro per maand. En mbo’ers krijgen vaak minder geld dan hbo’ers of studenten van universiteiten, blijkt uit een onderzoek van NOS op 3. Hoe kan het nou dat er zulke verschillen zijn in stagevergoedingen?

Het merendeel van bedrijven zegt dat ze geen gelijke stagevergoedingen betalen aan stagiaires van verschillende opleidingsniveaus, terwijl Minister van Engelshoven hier wel tot opgeroepen had. Je stagevergoeding hangt af van hoeveel jouw stagebedrijf je wil betalen. Je kunt natuurlijk onderhandelen over je stagevergoeding, maar hoe gewilder je stageplek, hoe slechter je onderhandelingspositie is.

Alcoholgebruik onder jongeren stijgt

1 op de 3 minderjarige jongeren dronk vorig jaar alcohol, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is iets meer dan het jaar daarvoor. Het is natuurlijk het gezondst om voor je 18e helemaal geen alcohol te drinken, maar het percentage dat dat wel doet stijgt dus.

Volwassenen doen het in tegenstelling tot de jongeren wel steeds beter. Die zijn de afgelopen vijf jaar steeds meer gestopt met alcohol drinken of ze drinken maximaal een glas per dag. Meer en meer mensen drinken geen alcohol of hooguit een glas per dag. Dit is ook de richtlijn van de Gezondheidsraad. Wie dagelijks meer dan een glas alcohol drinkt loopt meer gezondheidsrisico’s.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.