Headlines: de belangrijkste nieuwtjes voor studenten

Vandaag weer de studenten headines! De belangrijkste nieuwtjes voor en over studenten in een overzichtje. En de laatste van dit schooljaar!

Is het einde van het leenstelsel dan nu écht in zicht?

D66 wil nu ook af van het leenstelsel voor studenten. De partij was eerst voorstander van het leenstelsel, maar nu vinden ze dat het leenstelsel flink op de schop moet. Uit onderzoek is gebleken dat het leenstelsel voor studenten geen drempel is om te beginnen met een studie, maar dat studenten aan het eind van hun studie wel en schuld hebben van gemiddeld meer dan 20.000 euro.

D66 komt zelf met een alternatief. Studenten moeten een vast bedrag van 300 euro per maand krijgen. Dat geld zou dan in plaats zijn van zorg- en huurtoeslag. Daarnaast moeten studenten met ouders die minder dan 70.000 euro per jaar verdienen in aanmerking komen voor een studiebeurs. Dat zijn zo’n zes op de tien studenten.

Nu is alleen VVD nog voor het huidige leenstelsel. Hoogstwaarschijnlijk gaan er dus dingen veranderen na de verkiezingen van volgend jaar maart. Het huidige leenstelsel is in 2015 ingevoerd. Het geld dat hierdoor overbleef zou naar de verbetering van het onderwijs gaan.

Vanwege toenemende stress bij studenten vanwege de studieschuld keerden GroenLinks en PvdA zich vorig jaar al tegen het leenstelsel. Nu erkent ook D66 dat veel studenten druk ervaren en vindt ook D66 het tijd voor verandering.

Kleding is duurder geworden sinds juni

Onder andere sigaretten en kleding zijn sinds juni duurder geworden, blijkt uit cijfers van het CBS. De prijsstijging was gemiddeld 1,6 procent. Dat is een sterkere stijging dan in mei, dat was 1,2 procent hoger dan mei 2019. De prijzen in Nederland stijgen harder dan in andere EU-landen.

Studieschuld moet minder zwaar wegen op je hypotheek

Een studieschuld moet minder zwaar wegen op je maximale hypotheek, adviseert het Nibud. De rente is in de afgelopen jaren flink gedaald. Op basis van het advies van het Nibud zouden mensen duizenden euro’s meer kunnen lenen voor een huis dan nu.

Het komt nu ook regelmatig voor dat mensen hun studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van hun hypotheek.

 

Bronnen: CBS, Nibud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.