Headlines: de belangrijkste nieuwtjes van deze week!

Soms heb je het even gehad met alle pop-ups van nieuwsberichten op het beeldscherm van je telefoon en swipe je lekker alles weg. Logisch dat je soms belangrijk nieuws mist dus. Daarom een kort overzichtje van belangrijk nieuws van afgelopen week!

Komt het lotingssysteem bij studies terug?

Als het aan de Tweede Kamer ligt mogen hogescholen en universiteiten binnenkort weer het oude lotingssysteem herinvoeren. Twee jaar geleden werd het lotingssysteem afgeschaft, de reden hierachter was om vooral gemotiveerde studenten met hoge cijfers op opleidingen te krijgen.

Nu bepalen onderwijsinstellingen zelf hoe studenten bij populaire studies worden geselecteerd, denk aan bijvoorbeeld Geneeskunde. Dit nieuwe selectiesysteem is volgens D66 niet eerlijk. Studenten die dure bijlessen kunnen betalen krijgen op deze manier vaak eerder de kans om te worden toegelaten. Het idee van D66 krijgt echter veel steun in de Tweede Kamer, een meerderheid stemde dinsdag in met een opheffing van het lotingsverbod.

Aantal studenten dat studiepauze neemt is verdubbeld

Het aantal universitaire studenten dat na het afronden van hun bacheloropleiding niet gelijk aan een master begint, is in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld (DUO). Volgens de Landelijke Studenten Vakbond verslechtert deze pauze hun kansen op de arbeidsmarkt.

Na een pauze is het lastig om je studie weer op te pakken. De meeste studenten gaan in hun studiepauze werken aan hun CV. Studenten zitten bijvoorbeeld een jaar in het bestuur van hun studentenvereniging of gaan extra stage lopen voor extra werkervaring. Een andere reden is om te gaan werken en te sparen voor de rest van hun studie.

Wordt het voor Edese studenten lastiger om een kamer te vinden?

In Ede is het vrij makkelijk om een redelijke kamer te vinden voor een schappelijke prijs. In tegenstelling tot Wageningen, Nijmegen en Utrecht. Sinds 2019 zet Ede zich in om Wageningen te helpen met de groeiende studentenstroom. Steeds meer Wageningse studenten komen in Ede wonen.

Ede wil meer studentenhuisvesting gaan bouwen om studenten van de WUR op te vangen. Naar verwachting zal dit er niet voor zorgen dat het voor CHE-studenten lastiger zal worden om een kamer te vinden. Maar Wageningse studenten mogen de CHEā€™ers niet ‘verjagen’ natuurlijk. Er zijn nog geen afspraken gemaakt over bijvoorbeeld voorrang voor CHE-studenten op de woningmarkt, dus een garantie voor een kamer is er (nog) niet.

 

Bron: NU.nl, EdeStad

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.