Headlines: de belangrijkste nieuwtjes van afgelopen week!

Deze week zetten we weer al het belangrijke nieuws voor en over studenten voor je op een rijtje. De headlines van deze week!

Mogen hogescholen dit jaar nog open?

Veel hogescholen en universiteiten zitten nog in onzekerheid over hoe het aankomende schooljaar er uit gaat zien. Er wordt onderzocht of hogescholen voor een deel weer kunnen worden opengesteld vanaf 15 juni.

Studenten zijn meer gaan lenen

Studenten zijn sinds de invoering van het leenstelsel meer gaan lenen. De basisbeurs werd in 2015 afgeschaft en sindsdien zijn studenten meer gaan lenen bij ome DUO. Opmerkelijk is dat studenten meer zijn gaan lenen dan ze eerder kregen als basisbeurs.

Volgens het Centraal Planbureau komt dit doordat het heel makkelijk is om meer te gaan lenen als je toch al leent. Maar volgens verschillende studentenorganisaties komt deze stijging juist doordat het studentenleven een stuk duurder is geworden de afgelopen jaren.

Volgens het CPB is het aantal scholieren dat gaat studeren gelijk gebleven, er is dus weinig verandering met het aantal scholieren die gingen studeren toen de basisbeurs nog bestond. Als je nu vier jaar studeert heb je een flinke schuld opgebouwd, namelijk gemiddeld 13.000 euro. Voor het leenstelsel werd ingevoerd was de schuld ‘slechts’ 2000 euro.

Onzekerheid over studeren in het buitenland

Nederlandse studenten die volgend jaar in het buitenland zouden gaan studeren zitten in onzekerheid over het aankomende studiejaar. Maar het is ook de vraag of internationale studenten dit jaar wel naar Nederland kunnen komen. De kans is namelijk heel groot dat er vanaf september nog veel lessen online plaatsvinden.

Volgens het Centraal Planbureau leveren internationale studenten Nederland behoorlijk veel geld op, maar de verwachting is nu dus dat dat er dit jaar heel wat minder zijn. Voor een deel zouden universiteiten het tekort aan internationale studenten kunnen compenseren, omdat Nederlandse studenten waarschijnlijk ook niet naar het buitenland kunnen.

 

Bron: CPB

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.