Happietaria Ede: eten voor het goede doel

Happietaria is een pop-up restaurant dat volledig wordt gerund door vrijwilligers. Alle winst die wordt gemaakt is voor het goede doel Tear. Happietaria heeft al restaurants geopend in verschillende studentensteden waaronder Nijmegen, Groningen, Zwolle, Utrecht, Leiden en Wageningen. Na deze successen wordt er ook een Happietaria in Ede geopend!

Hoe werkt een restaurant gerund door vrijwilligers?

De meeste Happietaria’s zijn een maand open. De voorbereiding duurt echter wel vijf tot zes maanden. ‘’Er zit heel veel werk in’’, zegt Dorine van Hoek, één van de organisators van Happietaria Ede. ‘’Er moeten sponsors worden geregeld, vrijwilligers, een pand, koks, eten, noem het maar op. We hebben heel veel vrijwilligers nodig om het überhaupt mogelijk te maken.’’

Dit is de eerste keer dat Happietaria naar Ede komt. ‘’Er kwam een berichtje in de Facebookgroep van de CHE en toen heb ik daar op gereageerd. Andere mensen hebben toen ook gereageerd. Nu zitten er zes of zeven mensen in het managementteam, die regelen commissies en mensen. Dat managementteam is nu rond. Het organiseren begint pas na de zomervakantie’’, zegt Dorine.

‘’Voor het eten bellen we naar grote voedselketens. Dan vragen we of ze eten willen sponsoren. Als dit lukt houd je natuurlijk geld over. Je verkoopt het eten aan de mensen, daardoor maak je weer winst. De beetje kosten die je gaat maken voor het pand bijvoorbeeld kan je daardoor wel uitspelen. De rest van de opbrengst gaat naar Tear. Als er veel eten over is of het loopt echt heel goed, dan is er vast wel speling om nog een weekje extra open te blijven’’, zegt Dorine.

Aangezien het organiseren vijf tot zes maanden duurt, zal de vestiging in Ede waarschijnlijk rond de lente van volgend jaar openen. Dorine verwacht dat Happietaria Ede goed gaat lopen, ze verwacht veel gasten.

Eten voor het goede doel

Happietaria wil aandacht vragen voor welvaartsverschillen tussen ontwikkelingslanden en westerse landen. Door de tijdelijke restaurants wil Happietaria de gasten en vrijwilligers bewust maken en aansporen tot actie. De opbrengst van Happietaria gaat naar Tear. Mensen komen niet naar Happietaria om  alleen lekker te eten, maar ook om iets speciaals mee te maken, namelijk eten voor het goede doel. Daarnaast wil Happietaria ook verbondenheid creëren onder de verschillende studenten(verenigingen) en ook hen bewust laten worden.

Ben je enthousiast geworden? Happietaria heeft nog vrijwilligers nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.