Guilty pleasures uit de 18e eeuw

Tussen kunst en niets

In deze rubriek onderzoekt Savannah of een tentoonstelling die nu te zien is een bezoekje
waard is. Is het kunst, of is het niets?

Vieze liedjes op deftige speelklokken
Museum Speelklok, Utrecht
12 oktober 2017 – 8 april 2018

Iedereen heeft guilty pleasures. Jij vast ook. Is het dat ene liedje van K3, zanger Rinus of de macarena? De speelklokken van Museum Speelklok leggen tijdens de voorstelling ‘Vieze liedjes op deftige speelklokken’ een pikant stukje geschiedenis bloot. De tentoonstelling gaat over de guilty pleasures uit de 18e eeuw. Klinkt interessant, niet waar? Ik ben wel benieuwd waar die guilty pleasures over gaan.

 

Oké, we gaan even waaaaaaaay back in de tijd. Mensen uit de 18e eeuw hadden geen televisie of radio in hun woonkamer staan, maar dat wist jij natuurlijk ook al. De elite woonde in deftige huizen en hadden in hun woonkamer luxe klokken staan met een klokkenspel. Je zou denken dat daar altijd keurige klanken uit zouden komen met een brave toon. Maar dit was niet altijd het geval. Meestal waren de liedjes eenvoudig en gingen ze vaak over thema’s als boerenvrijages en dronkenschap. Soms waren ze ook pikant en gingen ze over seks of schaamhaar. Iewl, denk je misschien, maar toen was dat blijkbaar ook al aan de gang, net zoals nu (ja, echt waar).

Maar wat is het verhaal achter deze ‘vunzige’ liedjes van de elite? Marieke Lefeber deed hier onderzoek naar en richtte zich op de melodieën die op de klokken stond en onderzocht wat dat zegt over de mensen die de klokken in huis hadden staan.  Ik raad deze tentoonstelling zeker aan als jij net zoals ik benieuwd ben naar het antwoord op bovenstaande vraag. Maar ook als je geïnteresseerd bent in muziek en/of geschiedenis is het een heuse aanrader. Wel zou ik snel opschieten met het bezoeken van het museum, want deze tentoonstelling is tot 8 april 2018 te zien!

Verder heeft het museum alles in huis op het gebied van zelf spelende muziekinstrumenten, van kleine speeldoosjes, automaten en speelklokken tot enorme carillonklokken en dans- en straatorgels. Dus mocht dit toch niet helemaal je ding zijn, dan is er nog genoeg moois om naar te kijken en luisteren denk ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.