Groningse Studentenbond maakt zich zorgen over lenende student

Studeren en op grote voet kunnen leven is vrijwel een onmogelijke combinatie. Ondanks dat, heeft de gemiddelde student toch een studieschuld van maar liefst 25.000.euro, bleek uit een onderzoek van Follow The Money. De Groninger Studentenbond maakt zich zorgen over het aantal studenten dat zich in de schulden steekt. ‘Wij blijven benadrukken dat lenen echt niet heel goed is’, zegt voorzitter Sjoerd Kalisvaart.

Hoge maandlasten zorgen voor maximale leningen

Inmiddels heeft al driekwart van de studenten een studieschuld van in totaal bijna achttien miljard euro. Niet zo vreemd, want “de gemiddelde maandlasten liggen zo rond de 870 euro, dat is ontzettend veel geld” stelt Kalisvaart. “En het maximale bedrag dat je kan lenen, ligt zo rond de 900 euro. Dan is het niet zo gek dat veel studenten maximaal lenen.” Uit het onderzoek van Follow The Money blijkt dat de meeste studenten zich geen zorgen maken over de afbetaling van hun schuld.

“Laten we ermee beginnen dat we studenten die het niet breed hebben een hogere aanvullende beurs kunnen geven”, stelt Kalisvaart voor. “En zorg ervoor dat het reisproduct blijft bestaan, zodat ook studenten en hun ouders met een kleinere portemonnee gewoon hun toekomst kunnen opbouwen.”

Niet goed op de hoogte van de spelregels

Ook bleek uit het onderzoek van FTM dat studenten helemaal goed op de hoogte zijn van de regels rondom een studielening. “Wij proberen zo veel mogelijk informatie te geven over hoe het zit met het leenstelstel”, zegt Kalisvaart. “Wat zijn nou de voorwaarden? Hoe zit het met het aflossen? Hier helpen we studenten bij en blijven in de lobby benadrukken dat we uiteindelijk van het leenstelsel af moeten.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.