Glitter and glamour at ‘The Oscars’: wie pakken de prijzen?

Op 24 februari 2019 is het weer tijd voor de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen ter wereld: De Oscars. Los Angeles staat wederom op zijn kop voor de ontvangst van de grootste sterren uit Hollywood. Vanaf 17:00 Amerikaanse tijd start het evenement. In Nederland is het vanaf 02:00 live te zien.

Geen centrale host

De afgelopen tijd is er een hoop commotie over de presentatie van de Oscars dit jaar. Kevin Hart zou de 91e editie van de Oscars gaan presenteren. Nadat Hart jaren geleden homofobe uitingen heeft losgelaten op Twitter, is er op internet veel kritiek op hem gekomen. Na de kritiek van veel gekwetste mensen heeft Kevin Hart afstand genomen van zijn rol als presentator. Geruchten over een potentiële nieuwe presentator zijn een poos lang het internet rond gegaan. Afgelopen week is er bekend gemaakt dat er voor het eerst in dertig jaar geen centrale ‘host’ zal zijn. Wel is de eerste namenlijst van prijs-uitreikers bekend gemaakt. Onder andere Daniel Craig, Charlize Theron, Jennifer Lopez, Chris Evans en Tessa Thompson horen bij de sterren die de felbegeerde oscars uit zullen gaan reiken.

Genomineerde Films

De nominaties in de categorie ‘beste film’ zijn ‘Black Panther’, ‘BlacKkKlansman’, ‘Green Book’, ‘Roma’, ‘A Star Is Born’, ‘Vice’, ‘Bohemian Rhapsody’ en ‘The Favourite’. ‘A Star Is Born’ lijkt voorafgaand aan de Oscars de publieksfavoriet. Het verhaal over Ally (Lady Gaga) en Jackson Maine (Bradley Cooper) gaat er van door met totaal zeven nominaties. De Netflix Film ‘Roma’ is daarentegen 10 keer genomineerd. Ook ‘The Favourite’, met Emma Stone en Rachel Weisz, heeft 10 nominaties.

De Academy Awards hebben dit jaar naast de prijs voor beste film nog een nieuwe categorie toegevoegd. Er valt namelijk ook een prijs te winnen in de uitreiking voor ‘populairste film’. ‘A Star Is Born’ gaat dus voor in de strijd om deze prijs. ‘Bohemian Rhapsody’ heeft echter ook tot erg veel publiek geleid. De meningen over de verfilming van het verhaal over Queen verschillen daarentegen sterk van elkaar. Marvel strijdt met ‘Black Panther’ ook mee om zowel beste film als populairste film. Toch blijkt uit de nominaties en de reviews dat de voorkeur echt ligt bij ‘A Star Is Born’, ‘Roma’ en ‘The Favourite’.

Genomineerde acteurs en actrices

De acteurs die kans maken op ‘beste mannelijke hoofdrol’ zijn Bradley Cooper, Viggo Mortensen, Rami Malek, Willem Dafoe en Christian Bale. Rami Malek (Bohemian Rhapsody) heeft afgelopen zondag de prijs gewonnen voor beste mannelijke hoofdrol bij de uitreiking van de ‘Bafta Awards’. Malek heeft zijn rol als Freddie Mercury veel eer aan gedaan. De hoofdrolspeler in ‘Bohemian Rhapsody’ is ook niet uit te sluiten voor het winnen van de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Er valt echter weinig te voorspellen over de winnaar van deze prijs.

Er is een goede kans dat er gestreden gaat worden tussen Yalitza Aparicio (Roma) en Lady Gaga (A Star Is Born) als het gaat om de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol. Glenn Close, Olivia Colman en Melissa McCarthy maken ook nog kans op de prijs voor beste actrice.

Overige prijzen

Er resteren nog veel meer prijzen dan slechts die voor beste films en hoofdrollen. Zo gaat er onder andere nog een prijs gepaard met de beste soundtrack. ‘Shallow’ van ‘A Star Is Born’ en ‘All The Stars’ van ‘Black Panther’ lijken de favorieten voor deze prijs. Ook wordt er nog een aparte prijs uitgereikt voor beste animatiefilm en er is een prijs voor beste buitenlandse film. Nederland kwam nog even in aanmerking met de film ‘Bankier van Verzet’, maar deze is helaas niet genomineerd.

Mocht je een nachtje willen doorhalen, dan is het spektakel live te zien op Net5 in de nacht van 24 op 25 februari. Op 25 februari wordt er gelukkig ook nog een herhaling uitgezonden. Dit is wederom op Net5 en op een veel schappelijker tijdstip. Genieten dus!

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.