Geen boete als je niet reist met verlopen ov-studentenkaart

Studenten krijgen straks geen boete meer als ze hun verlopen ov-studentenkaart helemaal niet gebruiken. Dat heeft het Ministerie van Onderwijs vrijdag bekendgemaakt. 

De belangrijkste maatregel: wie niet reist, kan ook geen boete meer krijgen. Als je nog wel doorreist terwijl dat eigenlijk niet mag, krijg je aanvankelijk een lagere boete dan nu: 75 euro per halve maand in plaats van 97 euro. De nieuwe wet moet het aantal boetes drastisch terugdringen.

Na eerste maand hogere boete
Na een maand gaat die boete juist omhoog. Dan kan het doorreizen flink in de papieren lopen: de boete wordt 150 euro per halve maand. Het idee is dat een kleine vergissing minder hard wordt bestraft, terwijl het serieuze misbruik juist harder wordt aangepakt.

Daarnaast hebben studenten straks langer de tijd om hun verlopen ov-kaart stop te zetten: tien dagen in plaats van vijf. Al deze maatregelen zijn de uitkomst van felle politieke debatten. De politiek praat al jaren over dit onderwerp.

Vanaf 2019
Als het goed is, gaan de nieuwe regels op 1 januari 2019 in. Maar eerst gaat het wetsvoorstel naar de Raad van State, die er advies over geeft. Daarna mag de Tweede Kamer zich erover buigen.

Technisch zou het nog niet mogelijk zijn om de ov-studentenkaarten automatisch stop te zetten. De Tweede Kamer kan dat maar nauwelijks geloven. De ov-bedrijven lijken weinig haast te hebben om een einde aan de boetes te maken, bleek uit een reconstructie van het HOP.

Bron: Punt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.