Flexstuderen blijkt een succes. Iets voor de CHE?

Het halfjaar oude experiment met flextuderen lijkt zijn doel te bereiken: de deelnemers vallen minder vaak uit dan bij de normale route, meldt de Hogeschool Windesheim.

Flexstuderen is de mogelijkheid om per vak te betalen in plaats van per collegejaar. Zo kunnen studenten hun eigen studietempo bepalen en zullen ze minder snel (tijdelijk) stoppen met hun studie.

“Van de 57 deelnemers zijn er maar twee gestopt”

Harde conclusies kunnen nog niet getrokken worden aangezien het experiment over zes jaar is uitgesmeerd, maar de eerste uitkomsten zijn volgens de Hogeschool Windesheim positief. Van de 57 deelnemers zijn er maar twee gestopt. Die 57 deelnemers zijn geselecteerd uit 330 studenten die zich hadden aangemeld voor het experiment. Op basis van loting ontstond er een controlegroep.

Volgens collegevoorzitter Henk Hagoort voorkomt flexstuderen onnodige uitval. “Studenten die om welke reden dan ook niet fulltime kunnen studeren, willen meer flexibiliteit in hun opleiding en de financiering daarvan.” Het experiment wordt alleen nog maar door twee hogescholen en twee universiteiten uitgevoerd, maar volgens Windesheim zijn er meer geïnteresseerden.

Toen het plan twee jaar geleden geïntroduceerd werd door de toenmalige regeringspartijen en de Landelijke Studenten Vakbond, vreesde de oppositie voor een supermarkt model, waarin alleen de populaire vakken gekocht zouden worden. Toch draaiden verschillende tegenstanders bij. Zo zag het CDA bijvoorbeeld mogelijkheden voor studenten met een handicap. Zij kunnen dankzij dit hun eigen tijd indelen.

Bron: LSVB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.